Украйна не изключва изтегляне от Северодонецк, докато Русия настъпва по улиците

Останките от пазар в Северодонецк

© Reuters

Останките от пазар в СеверодонецкУкрайна не изключва възможността силите ѝ да отстъпят в Северодонецк, като се прехвърлят в съседния Лисичанск, след като фронтовата линия разсече града по средата по-рано днес.


Това се разбира от думи на управителя на Луганска област Серхий Гайдай, според когото в града се водят ожесточени сражения. Гайдай разговаря с Би Би Си часове след като съобщи, че част от града вече е в руски ръце.


И "Ройтерс" цитира негови коментари, според които - макар да няма риск руските сили да обкръжат напълно украинските - да е възможно изтегляне в Лисичанск, на другия бряг на река Северски Донец.
Още сутринта Гайдай съобщи, че част от града е в руски ръце, след като вчера руснаците си проправиха път към улиците. По-късно украинските данни бяха за овладяването на половината Северодонецк от Русия, а тези на проруските сепаратисти - за една трета, по данни на ръководителя на "Луганската народна република" Леонид Пасечник.


Би Би Си цитира капитан от националната гвардия на Украйна, според когото "има твърде много руснаци" в града, но "засега удържаме". Според кореспондент на британската обществена медия украинското командване може и да реши да извърши тактическо отстъпление, което да съответства повече на средносрочните интереси и да даде време да се обновят запасите, а и доставките на западни оръжия.

Победата в един от последните градове под украински контрол в Луганска област (заедно с града близнак Лисичанск) е от изключителна символична стойност за Москва (отвъд индсутрилната: в Северодонецк е гигантът в производството на торове "Азот").


Тя би означавала, че заедно с верните ѝ сепаратисти Русия контролира почти цялата област и остава другата стратегическа цел: Донецка област, където бе разрушеното азовско пристанище Мариупол. За Северодонецк имаше очаквания, че последиците може да са като в Мариупол, ако битката се проточи.


В града по данни от днес остават между 12 и 15 хил. души - малко над 10% от довоенното население.


Западни военни анализатори смятат, че Москва е пренасочила сили от други места в Донбас, за да превземе града. От САЩ дойдоха и коментари, че Москва е съсредоточила прекалено голям ресурс в града с довоенно население малко над 100 хил. души, който няма да е най-важната ѝ стратегическа победа.


В бомбоубежището на "Азот"

© Reuters

В бомбоубежището на "Азот"


Междувременно управителят на съседната Донецка област Павло Кириленко заяви, че в момента цялата ѝ територия е бойно поле, а "всеки цивилен, който остава" в нея, "е мишена за рудснаците". Той призова всички да се евакуират, тъй като "няма безопасни места в Донецка област" в момента.


На тази църква са нанесени щети в хода на сраженията за Северодонецк

© Reuters

На тази църква са нанесени щети в хода на сраженията за Северодонецк


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK