Украинците раздвижиха пазара на наеми, но той не иска да поеме ниски цени

Украинците раздвижиха пазара на наеми, но той не иска да поеме ниски цени

© Надежда Чипева, КапиталПовечето брокери, които от началото на войната активно се занимаваха с отдаване на жилища под наем на бежанци от Украйна, вече не разполагат със свободни бази, които да предлагат. В същото време търсенето на имоти под наем се запазва устойчиво от страна на украинците. Често обаче има разминаване между бюджета, който те са подготвили и това, което искат да наемат срещу него.


Допълнително затруднение е търсенето на жилище, в което да се допускат домашни любимци. С идването на летния туристически сезон цените във ваканционните имоти вече са нараснали значително и не се вместват в ограничените бюджети на украинските граждани в съчетание с кратките срокове, за които търсят подслон. Това показват наблюденията на експертите в този сегмент на имотния пазар, повлиян и от приключването на правителствената програма за настаняване на украински бежанци в хотели.


Какво се търси


Търсенето на жилища под наем от страна на украински граждани се запазва сравнително устойчиво спрямо първите месеци от началото на войната. Най-често обитателите на жилището са между 4 и 6 човека, тъй като обичайно става дума за жени, деца и възрастни хора от едно семейство. Търсят временна опция за пребиваване - между 2 и 8 месеца, в зависимост от очакванията си за край на войната. Интересуват се от тристайни или по-големи жилища, с опция за домашни любимци. Нямат предпочитания за квартала, стандартно заделят около 800 лева бюджет. Такава картина очертават брокерите на "Адрес".
От една от най-активните агенции на пазара през първите два месеца след началото на войната "Бългериън пропъртис" коментират, че в момента има по-умерено търсене спрямо първите седмици от началото на войната като е налице известно преориентиране и към малко по-дългосрочни наеми, но в общия случай за не повече от 6 месеца. Основното търсене продължава да бъде по морето - Варна, Бургас и околностите, но има и разширяване на периметъра към Пловдив, София и други места във вътрешността на страната, коментира Полина Стойкова, изп. директор на компанията.


Според Борис Павлов, председател на Асоциацията за туристически имоти и иновации и управител на Flat manager, е налице съществен ръст в търсенето, особено след като държавата обяви, че програмата за настаняване в хотели приключва на 31.05. "Почти половината от всички запитвания за дългосрочен наем, получени до момента, са от май като голяма част от тях са отправени непосредствено след прессъобщението на Министерския съвет. През март запитванията са 28%, а през април получихме най-малко - 26% от общия брой", дава пример той. Допълва, че при краткосрочните и средносрочните наеми търсенето постепенно намалява от март насам. Основната причина за това са по-високите цени, на които апартаментите за гости се отдават в контекста на съживяването на туризма и намаленото предлагане, следствие от пандемията.


В момента наемите на този вид имоти са около 2 пъти, а по Черноморието понякога и 3-4 пъти по-високи на месечна база спрямо сходни апартаменти, които се отдават под наем дългосрочно.


Борис Павлов


Оценката му е, че се търсят основно апартаменти с 1 или 2 спални като повечето от изискванията са стандартни - украинските граждани държат на оборудвана кухня, пералня и други, обичайни за дългосрочните наеми удобства. Немалка част от запитванията обаче са за апартаменти, в които се допускат домашни любимци - традиционно, както навсякъде по света, това прави намирането на апартамент значително по-трудно. Търсенето е основно по Черноморието - 38% от запитванията са за област Варна, 20% за Бургас, а 8% от украинските граждани търсят навсякъде по морето, без значение от населеното място. Интересът към столицата е по-малък от очакваното - едва 18% от запитванията са за София. Следват Пловдив, Русе, Добрич, Велико Търново, Банско и други по-малки населени места. Важно е да се отбележи и че 5% от търсещите наем украинци нямат изисквания за локация и търсят в цяла България.


Бюджетът на търсещите дългосрочен наем украински граждани варира между 250 и 450 евро на месец. Средната стойност за най-търсения пазар - Варна, е 340 евро, а за Бургас и София предпочитаният месечен наем е 320 евро.

По информация на Агенцията за бежанците към 25 май около 59 хил. украинци са настанени в хотели - основно в Бургас, Варна и Добрич. Общо в страната са 97 хил. като сред тях се прави анкета за намеренията им - колко дълго да останат. По данни, оповестени от Красимира Величкова, съветник на вицепремиера Калина Константинова, към 27 май около 22 хил. души се очаква да останат настанени в общо 400 хотела, които продължават да работят в правителствената програма, но с намалено финасиране


Какво се предлага


Полина Стойкова посочва, че в момента предлагането е изключително ограничено, тъй като отдадените апартаменти в началото на войната не са освободени все още и почти няма налично ново такова. Със старта на сезона доста от жилищата по морето също няма да бъдат налични, освен ако не са договорени за целия сезон, допълва тя. "Имаме редица откази от собственици да отдават на украинци - това се случва още от самото начало на търсенето на такива жилища и то е свързано основно с желанието им да наемат за кратък период - 1-3 месеца, а не за цяла година. Т. е. собствениците предпочитат да отдадат дългосрочно", казва тя.


"Ние почти вече не успяваме да намираме нови жилища за отдаване на бежанци, но от друга страна и натискът вече не е толкова силен, тъй като и държавата се намеси и предостави настаняване", казва Стойкова.


Брокерите на "Адрес" посочват, че половината наемодатели са хора, за които средствата от наем не са от първа необходимост. Те отдават жилищата си безвъзмездно или срещу символичен наем, като насреща очакват покриване на режийните разходи от бежанците.


Другата група са инвестиционно настроени собственици, за които отдаването под наем е единствено бизнес начинание и не са склонни на компромиси. За тях не е от значение националността на наемателите, те по-скоро не са готови за компромис с цената и не стигат до сделка, обясняват брокерите. Много от тези жилища са "тъмни прозорци" още отпреди периода на войната, тъй като собствениците им предпочитат да не ги отдават при условия, различни от първоначалните. Наблюдаваме осезаем спад на предлагането в областите Варна и Бургас от края на февруари насам, като това се дължи основно на сключени договори за наем с украински граждани, отбелязва Борис Павлов. Допълва, че много собственици на ваканционни имоти също са започнали сезона по-рано от обичайното и реализираните нощувки през март дори надхвърлиха тези от юни 2021 г., което не би било възможно при нормални обстоятелства.


Броят оферти в София и Пловдив също намалява значително, а в столицата те вече са на нивата от преди пандемията, посочва Павлов. Ограниченото предлагане, обаче, се дължи основно на хора, които вече се завръщат на работните си места в големите градове - тенденция, която започна през пролетта на миналата година. За наемодателите в София и Пловдив срокът на наема е от основно значение и сключените сделки с украински граждани са по-малък процент, отбелязва и той на свой ред.


Не искаме украинци


След първоначалния ентусиазъм както на хотелиери, така и на частни собственици да приютяват бежанци от Украйна, картината сега е променена. Повечето брокери не желаят да говорят по темата изобщо. Други споделят, че основен проблем се явяват ниските бюджети в съчетание с големи изисквания, но също отчитат собственици, които срещу жилища в тежко състояние искат неадекватно високи наеми. Допълнително съображение са кратките срокове с неясна перспектива, наличието на домашни любимци и опасения, че може да останат непогасени сметки и дори наеми.


Борис Павлов коментира, че вижда ясно изразена тенденция собственици на имоти да отказват да отдават под наем на украински граждани. "Плаващият срок на наема е сред основните причини, но има и други - например, наемодателите се притесняват, че украинците няма да могат да заплащат наемните си вноски и режийните сметки. Притеснението е разбираемо, тъй като за много собственици приходите от наем са основен компонент в семейния бюджет, използват се за изплащане на кредити и покриване на все по-високите разходи за потребление", казва той.


От друга страна отбелязва, че немалко украинци разполагат със средства, някои все още получават заплати, а други вече са си намерили работа в България. Според него резултатът е липса на ефикасност на пазара и по-малко сключени сделки.


Помагаме за разрешението на този казус като предлагаме свързване на страните без комисиона, напълно безплатно, както за украинци, така и за български граждани, които търсят да наемат или отдадат имот. В момента разработваме и специален механизъм, по който да създадем доверие между страните - той ще е готов преди края на лятото, когато изтича новата програма на правителството за настаняване в държавни бази и хотели, допълва той.


Оценката му е, че украинците, потърсили временна закрила в България, имат осезаем ефект върху пазара на наеми, особено по Черноморието. В условията на ниско предлагане и завишено търсене наемните цени се повишават, което е и в унисон с инфлацията, която наблюдаваме, допълва той. Прогнозата му е, че цените на стандартните дългосрочни наеми, както и на краткосрочните, ще продължат да се покачват и "ще станем свидетели на още по-високи нива през есента".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK