Защо Украйна иска оръжия отпреди десетилетия, а САЩ се колебаят да ги доставят

Защо Украйна иска оръжия отпреди десетилетия, а САЩ се колебаят да ги доставят

© ReutersЩе се доставят ракети, няма да се доставят ракети, ще се доставят системи за изстрелване, но не и самите ракети... в международните медии разнопосочните сигнали за това дали Съединените щати ще изпратят на Украйна оръжия, които биха променили правилата на играта във войната с Русия, са ежедневие.


Украйна сама ги поиска: обясни, че те могат да наклонят везните в нейна полза в момент, когато руската офанзива в Донбас напредва. Реактивните системи за залпов огън и опитите на президента Володимир Зеленски и екипа му да убедят САЩ (или Великобритания), че оръжията са необходими, са пореден етап в нуждите на Киев, променяли се за почти 100 дни война.


Страната настоя да получи западна (и съветска - от разполагащи с нея държави) техника още в седмиците около началото на войната. След това, около префокусирането на бойните действия към Донбас, когато постъпи много от исканата бойна техника (макар и не самолети МиГ-29), призивите се разредиха.
Сега, когато битката за Донбас става все по-ожесточена, Киев отново иска още. От всички посочени желания MLRS се споменава най-много пъти.


Американският президент Джо Байдън изрично отказа да предостави ракети, които могат да нанасят удари в Русия, но Пентагонът вече търси алтернатива. Тази нощ в "Ню Йорк таймс" бе публикуван коментар на Байдън, в който той обясни, че ще се доставят ракетни системи, които могат да поразяват цели на почти 80 км разстояние - далеч под възможностите на най-точните модели, но все пак най-усъвършенстваните, с които Украйна разполага. При едно условие, според събеседник на вестника: Украйна обещала, че с тях няма да се стреля по руска територия.


Британският премиер Борис Джонсън също подкрепи доставянето им, макар Лондон да не е обявявал планове за подобна стъпка.


Защо Украйна настоява на тези системи?


Какво е MLRS


Long-range Multiple Rocket Systems (MLRS) е западният вариант на реактивни системи за залпов огън (РСЗО). Разработката им в края на 70-те се осъществява с оглед на характеристиките на съветския еквивалент "Град", на който са замислени да могат да противостоят.


Самоходната артилерийска батарея M270, каквито имат САЩ (но са постъпвали и в Германия, Гърция, Израел, Турция, Великобритания и други), би могла да изстреля ракети на разстояние 40-70 км, но с конкретни ракети - до 300 км. М270 се произвежда между 1983 и 2003 г., като в този период са създадени около 1300 единици.


Има и още по-мощен вариант, който именно ще получи Украйна: при M142 HIMARS максимумът може да бъде 500 км. В случая обаче системите, които ще бъдат предоставени, са с обсег малко под 80 км, а ефектът им е като от 200-килограмова бомба, пусната от въздуха, казват източниците на "Ню Йорк таймс". Двете са най-усъвършенстваният вариант на западна реактивна артилерия.


Байдън обяснява в коментара си, че целта му е "Украйна да е във възможно най-силната позиция на масата за преговори".


Затова реших, че ще предоставим на украинците по-усъвършествани оръжия и муниции, които ще им позволят по-прецизно да поразяват ключови цели на бойното поле в Украйна... Не искаме война между НАТО и Русия. Колкото и да не се съгласявам с г-н Путин и да смятам действията му за безчинства, САЩ няма да опитат да доведат до свалянето му в Москва.


Джо Байдън,

президент на САЩТе биха дали възможност да се отговори на руско нападение с атака по руска територия, но това силно би разгневило Москва. Съществуват конфигурации, способни да изстрелват балистични ракети.


С такива реактивни системи САЩ поразиха редица цели в Ирак по време на войната в Персийския залив през 90-те години на миналия век. За Украйна те биха били отговора на руската артилерия, чието широко използване дава преимущество на Москва в конфликта. Съветските РСЗО, с които разполага Киев, получаваха муниции от Запада (със запаси от Студената война), но когато тези запаси се изчерпят, възможният източник на нови би бил само един: Русия.


Украйна разполага и с по-съвременни варианти с по-голям обсег, но броят единици и запасите от муниции също са ограничени; Русия има повече.


Позицията на Москва обаче е, че реактивните системи за залпов огън са "червена линия", която Съединените щати не бива да прекрачват. За Русия подобни системи биха били заплаха за собствената територия. С коментарите си Байдън показа, че Вашингтон съзнава рисковете.


Алтернативата


С далекобойни ракети Русия порази в последните месеци инфраструктура в Западна Украйна, отчасти защото тя бе на пътя на доставките на западни оръжия за армията на нападнатата държава.Термобарични и други оръжия се използват при атаки като последната срещу Харков (втория по големина град) на североизток. Щети бяха нанесени с крилати ракети по редица украински градове в различни точки на страната.


Украйна получава и други усъвършенствани оръжия, с които да се противопоставя на Русия - като противокорабните крилати ракети Harpoon, доставени от Дания, и способни да поразяват цели на 130 км разстояние. Те могат да постигат цели като "Нептун", потопили крайцера "Москва", флагмана на Черноморския флот на Русия.


Надеждата за Киев е, че в комбинация с РСЗО те ще помогнат за прекратяване на руската блокада на Черно море и ще се справят с руските установки в Крим, от които биват изстрелвани крилати ракети.


Гаубиците М777 пък могат да поразяват цели на разстояние 25 км, а е възможно да получи и ракети с по-малък обсег - до 70 км - ако Вашингтон иска да избегне повод за пряк конфликт с Москва. Според съветника в украинското президентство Олексий Арестович и такъв обхват ще стигне.


Според събеседници на "Уолстрийт джърнъл" САЩ обмислят предоставянето на конкретни ракети, способни да поразяват цели на 64 км разстояние, а решението ще бъде обявено до края на седмицата. За още няколко седмици може да се завърши доставката.


Нямам тайни. Обръщаме се към всички страни с молба да ни доставят РСЗО, с чиято помощ Украйна може да вземе в свои ръце инициативата, за да започне да освобождава територията си.


Володимир Зеленски,

президент на Украйна


Пред САЩ въпросът е могат ли да подкрепят Украйна, без да предизвикат жесток отговор от Русия и дори пряк конфликт между нея и НАТО; пред Украйна - дали ще получи техника, която да ѝ даде още малко сигурност в критичен момент от войната.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK