Кирил Петков: България ще ремонтира 80 украински танка

Кирил Петков: България ще ремонтира 80 украински танка

© Правителствена информационна пресслужбаБългария ще ремонтира 80 украински танка, което ще има реален практически ефект в полза на украинската страна, каза днес в рамките на участието си в международния форум "ГЛОБСЕК" в Братислава премиерът Кирил Петков. Той не даде повече подробности, но каза, че въпреки сложната вътрешнополитическа ситуация в България, страната е взела решене както за хуманитарна, така и за военнотехническа помощ за Украйна.


След продължили повече от месец дебати в публичното пространство как и дали България да окаже военна помощ на Украйна, преди месец парламентът реши да даде мандат на българското правителство да окаже на Украйна, съобразно възможностите си, военно-техническа помощ. След няколко редакции на текста, внесен от "Продължаваме промяната" и пет часа дебати депутатите решиха военнотехническите аспекти да включват само ремонтна дейност на украинска техника в българските военни предприятия.


"Единственото решение на войната е Русия да напусне напълно територията на Украйна. Всичко друго би означавало замразен конфликт и нестабилност", каза още днес Кирил Петков. Той допълни, че няма място за компромис по въпроса.
По думите на Петков украинците се борят за Европа и е важно ЕС да има единен глас в подкрепа на Украйна. Премиерът даде пример с реакцията на България след едностранното прекратяване на доставките на газ от "Газпром". Петков изтъкна, че България не е позволила да й бъдат извивани ръцете и е защитила националния си интерес.


Премиерът обърна специално внимание на необходимостта да се погледне по-стратегически на темата за инфраструктурата и свързаността в Европа, така че да се запълнят наличните логистични пропуски. Според Петков това ще даде възможност да има по-голям ефект и от инвестициите в отбрана и сигурност, както и да се обезпечи Източният фланг.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK