Петрол, медии, услуги: ЕС обяви какво включва шестият пакет от санкции срещу Русия

Петрол, медии, услуги: ЕС обяви какво включва шестият пакет от санкции срещу Русия

© ReutersБългария и Хърватия получават временна отстъпка от забраната за внос на руски суров петрол по море, се казва, в разпространен текст със съдържанието на одобрения шести пакет от санкции срещу Русия заради войната в Украйна.


Регламентът, с който се въвеждат санкциите беше публикуван в петък и с това те влязоха в сила.


В рамките на договореното изключение България и Хърватия ще могат да внасят през пристанищата си руски суров петрол и вакуумен газьол, съобщава Съветът на ЕС. Изключението за България е до края на 2024 г., а за Хърватия - до края на 2023 г. Вакуумният газьол е необходим за работата на хърватската рафинерия, уточни Европейската комисия.
Окончателният текст, отнасящ се до България гласи:

"Считано от 5 декември 2022 г. и чрез дерогация от параграфи 1 и 2, компетентните органи на България могат да разрешат изпълнението до 31 декември 2024 г. на договори, сключени преди 4 юни 2022 г., или на допълнителни договори, необходими за изпълнението на такива договори, за закупуването, вноса или трансфера на суров нефт, превозван по море, и на нефтопродукти, с произход от Русия или изнасяни от Русия."


Петролно ембарго


С шестия пакет от санкции ЕС въвежда забрана за покупката, вноса или преноса на руски суров петрол и петролни изделия. Предвижда се постепенното спиране на този внос да отнеме шест месеца за суровия петрол и до осем месеца за други преработени петролни продукти.


След изтичането на тези срокове на операторите от ЕС ще бъде забранено да застраховат и финансират транспорта, по-специално по морски маршрути, както и на руски петрол до трети страни.


Това ще затрудни Русия да продължи да изнася суров петрол и петролни продукти за останалия свят, тъй като операторите от ЕС са важни доставчици на подобни услуги, съобщи Еврокомисията.


От изключения могат да се възползват и държавите, които внасят суров петрол чрез нефтопроводи и които заради географското разположение страдат от особена зависимост от руските доставки и нямат засега възможности да ги заменят.


Става дума за Унгария, Словакия, Чехия, Полша и Германия, които получават количества чрез нефтопровода "Дружба". Полша и Германия обявиха, че доброволно ще спрат доставките по северното разклонение на нефтопровода до края на годината, докато за южното разклонение съветът поръча на еврокомисията да следи, че се извършват нужните технически промени, които да позволят доставката от други източници. Лидерите решиха да се върнат към въпроса "възможно най-скоро", прекратявайки това изключение.


Държавите без излаз на море договориха, че ако доставките по "Дружба" бъдат спрени от Русия, те ще могат да си купуват руски петрол, доставян с танкери.


Според Европейската комисия петролното ембарго ще намали незабавно вноса на руски петрол със 75%, а след прекъсването на доставките към Полша и Германия - до 90%.


Държавите, ползващи се с изключения няма да могат да препродават руски суров петрол и петролни продукти на други европейски държави или на трети страни.


Банки и медии


ЕС разширява списъка на руските банки, изключени от международната разплащателна система SWIFT, с най-голямата руска банка Сбербанк. От международната система за информация за извършени банкови транзакции се изключват и Московската кредитна банка и Руската селскостопанска банка. С това банките, изключени от ЕС от системата SWIFT стават общо десет. Добавена е и Беларуската банка за развитие и възстановяване.


Още три руски медии ще престанат да излъчват на територията на ЕС: "Россия RTR"/"RTR Планета", "Россия 24/Русия 24" и каналът Center International. Те се добавят към вече спрените в началото на войната "Русия днес" и "Спутник".


Според съвета тези медии "се използват от руското правителство за манипулиране на информацията и за насърчаване на дезинформация за войната в Украйна, включително за пропаганда, с цел дестабилизиране на съседните на Русия страни и на ЕС".


Разпространението на трите канала се забранява във всякакви форми - по кабел, чрез сателит, в интернет или чрез приложения за смартфони. Техните услуги и продукти, също няма да могат да се продават в ЕС.


Мярката не засяга възможността тези организации и техните служители да извършват друга професионална дейност в ЕС. Те например могат да правят интервюта, се казва в съобщението на съвета.


Търговски санкции


ЕС разширява списъка на руските и беларуските граждани и организации, засегнати от ограниченията за износ на стоки и технологии с двойна употреба, както и на стоки и технологии, които може да допринесат за технологичното подобряване на отбраната и сигурността на Русия. В забранителния списък са включени 80 съставки, които могат да се използват за производството на химически оръжия.


ЕС ще забрани предоставянето за Русия на услуги от регистрирани в ЕС фирми и лица в областта на счетоводството, връзките с обществеността, консултациите, данните в облак. Така руските компании както и правителството няма да могат да се възползват от европейската експертиза при извършване на счетоводни и одитни услуги, счетоводни и данъчни консултантски услуги, бизнес и управленски консултации и услуги за връзки с обществеността.


Индивидуални санкции


Налагат се санкции на офицери, отговорни за зверствата, извършени от руските войски в Буча и Мариупол, както и на руски граждани, подкрепящи войната, бизнесмени и членовете на семейства, на олигарси и служители на Кремъл, както и на дружества от областите на отбраната и финансите.


От санкционния списък по искане на Унгария беше изключен руският патриарх Кирил, който благослови войната. Будапеща свали ветото си върху пакета в четвъртък следобед след разговор с френското председателство на съвета, който позволи одобряването и на останалите санкции, договорени от европейските лидери в началото на седмицата. Сред руските граждани, които няма да могат да посещават ЕС, а имуществото им - замразени, са политически, пропагандни и бизнес фигури, както и лица с тесни връзки с Кремъл, съобщи Европейската комисия.


Към санкциите са добавени и организации, участващи във военния сектор, както и производствено оборудване и софтуер, използвани във войната.


Вътре е и Алина Кабаева, депутат в Руската дума и бивш спортист, като "близък сътрудник" на руския президент Владимир Путин.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK