Еврокомисията ще предложи на страните от ЕС сделка за газ от Египет и Израел

Еврокомисията ще предложи на страните от ЕС сделка за газ от Египет и Израел

© ReutersЕвропейската комисия ще предложи на страните - членки на ЕС, споразумение с Египет и Израел за увеличаване на вноса на природен газ от Източното Средиземноморие, според проектодокумент, видян от "Ройтерс".


Проектът на меморандум за разбирателство е от 7 юни и все още подлежи на промени. За да доведе до нещо реално, той се нуждае от одобрение от участващите правителства. Инициативата е част от усилията на Европейския съюз за намаляване на вноса на изкопаеми горива от Русия след избухването на войната в Украйна.


"Природният газ, който ще се доставя до Европейския съюз, ще произхожда или от Арабска република Египет, държавата Израел или от всеки друг източник в региона на Източното Средиземноморие, включително държави - членки на ЕС", се казва в документа от девет страници. .
ЕС заяви публично, че възнамерява да сключи тристранно споразумение с Египет и Израел преди лятото, но подробностите в проекта от 7 юни не са публични.


Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен трябва да посети Кайро следващата седмица. Европейската комисия отказа да коментира проектоспоразумението или дали пътуването на Фон дер Лайен може да е свързано с подписването на меморандума за разбирателство.


Проектоспоразумението е принципна рамка, която установява принципите за засилено сътрудничество между тримата партньори, но не казва колко газ ще внесе ЕС, нито определя срокове за доставки.


В документа се посочва, че доставките ще включват използването на инфраструктура за втечнен природен газ (LNG) в Египет, като се отбелязва планът на северноафриканската страна да стане регионален център за пренос и разпределяне на природен газ.


ЕС внесе 155 млрд. куб. м газ от Русия миналата година (около 40% от общото потребление).Меморандумът за разбирателство ще бъде валиден в продължение на девет години от подписването му, се казва в документа. Тази част от текста все още е в скоби - знак, че има по-голям шанс да бъде променен в сравнение с други параграфи.

Египет вече изнася сравнително малки количества газ за ЕС и двете страни очакват да увеличат производството и износа през следващите години. Египет е изнесъл 8.9 милиарда кубически метра (bcm) втечнен природен газ миналата година и 4.7 милиарда кубически метра през първите пет месеца на 2022 г., според данните на Refinitiv Eikon. По-голямата част от тях отива за Азия.
Израел е напът през следващите няколко години да удвои добива на газ до около 40 милиарда кубически метра годишно, тъй като разширява проекти и въвежда в експлоатация нови находища, казват представители на индустрията. Израел заяви, че се надява да постигне споразумение за доставка на газ за Европа и също така обмисля изграждането на тръбопровод за износ на повече газ за Египет.


Съгласно проектоспоразумението Египет ще може да купува част от газа, който се транспортира до ЕС или други страни чрез египетска инфраструктура, се казва в документа, добавяйки, че Египет може да го използва за собствено потребление или за износ.


Сделката не въвежда никакви обвързващи правни или финансови задължения за подписалите, се казва в документа.

Съгласно плана ЕС може да финансира нова инфраструктура, ако е в съответствие с ангажимента си да обезкуражава всички по-нататъшни инвестиции в инфраструктурни проекти за изкопаеми горива в трети страни, "освен ако не са напълно съвместими с амбициозен, ясно дефиниран път към климатична неутралност".


Могат да бъдат предоставени и средства за разработване на технологии за намаляване на емисиите и въглеродния отпечатък от използването на природен газ, както и за намалят изтичането на метан от газовата инфраструктура по цялата верига за доставки, се казва в проекта.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK