Заради войната: Как Полша и Украйна преодоляха кървавата си история

Заради войната: Как Полша и Украйна преодоляха кървавата си история


По време на Втората световна война украински националисти избиват десетки хиляди цивилни поляци. И до днес травмите от Волинското клане не са излекувани. Войната даде шанс на Киев и Варшава да затворят тази страница, разказва "Дойче веле".


Полският филм "Волин" показва брутални кадри на масово клане. В Полша той се превърна в хит, а в Украйна беше забранен, защото разказва как украински националисти са убили десетки хиляди цивилни поляци по време на Втората световна война.


Тежка травма за отношенията между украинци и поляци


Това клане е най-тежката травма в отношенията между Полша и Украйна, смята историчката Франциска Давис. В Полша го наричат "Волинското клане", в Украйна говорят за "трагедия". Но "една трагедия се случва по такъв начин, че никой не е можел да направи нищо", казва Давис. "Всъщност това клане от 1943-1944 година е целенасочено етническо прочистване на Волиния и Източна Галиция от полското население."
Полша подготвя голям договор за продажба на оръжие за Украйна - тук.


"Ремилитаризация"? Как Русия подтикна Германия да създаде "най-голямата армия в Европа" - тук.


Става въпрос за територии, които тогава са били полски, а днес са част от Украйна. По време на полското управление украинците там са били дискриминирани, казва историчката. След Втората световна война кървавата история между двете държави така и не е преработена. "Тази травма, тези престъпления се превръщат в табу в условията на комунистическо управление, защото противоречат на наратива, че всички заедно са се борили срещу германските фашисти", обяснява Давис.


И след края на комунизма клането остава отворена рана. За Полша е болезнено, че на тогавашните националисти в Украйна отчасти се гледа като на герои.


Войната отвори нова страница в отношенията на двете държави


След руското нападение над Украйна обаче Полша стои изцяло на страната на своите съседи - тя приема бежанци и доставя оръжия на Киев. Водещите полски политици пътуват редовно до Украйна. Според публициста Пьотр Кошчински това е историческа възможност за постигане на по-добро разбирателство. И то не само защото в лицето на Русия виждат общ враг: "В отношенията между две държави не са най-важни отношенията между политиците. Политиците се сменят. Решаващо е какво мислят народите един за друг."


Кошчински разказва как полските семейства приемат украински бежанци. И така украинци и поляци се опознават по-добре. "Вярвам, че в следващите години това ще има огромно значение, независимо кой управлява в едната или другата държава."


Миналата седмица правителствата на Полша и Украйна подписаха споразумение за сътрудничество в областта на националната памет. Една от дългосрочните цели може да бъде съвместен учебник по история на двете страни, казва публицистът Кошчински. За да могат украинците и поляците да се разбират още по-добре.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK