От предупреждение до интервенция: какво предвижда газовият план на Германия

От предупреждение до интервенция: какво предвижда газовият план на Германия

© ReutersГермания премина в четвъртък към втора фаза от тристепенния си авариен план за справяне с газова криза, след като Русия намали доставките по газопровода "Северен поток", въпреки че за момента няма да има правителствени ограничения на газа.


"Ройтерс" представя подробности за трите етапа, които са определени от германското министерство на икономиката:


1. Ранно предупреждение


Този етап се задейства, когато има "конкретни, сериозни и надеждни индикации, че може да възникне събитие, което е вероятно да доведе до значително влошаване на ситуацията с газоснабдяването и вероятно до тревожно или аварийно ниво".

  • Газовите компании продължават да осигуряват количества, все още няма прекъсвания на доставките.
  • Операторите на газопреносни системи (ОПС) или мрежовите оператори подават данни на Министерството на икономиката на Германия поне веднъж на ден относно ситуацията с доставките.
  • ОПС на електроенергия се координират, за да гарантират стабилността на своите мрежи.
  • Доставчиците на газ съветват правителството и са част от кризисния екип.
  • Правителството незабавно информира Европейската комисия за потенциални допълнителни мерки, които могат да включват отмяна на ранното предупреждение, ако условията вече не съответстват на тази фаза.

2. Обявяване на тревога
Този етап се задейства, когато "има прекъсване на доставките на газ или изключително голямо търсене на газ, което води до значително влошаване на недостига, но пазарът все още е в състояние да се справи с това смущение или увеличено търсене, без да е необходимо да се предприемат непазарни мерки.

  • Задейства се, когато има висок риск от дългосрочен недостиг на газ и - поне на теория - позволява на компаниите за комунални услуги да прехвърлят растящите разходи за газ върху индустрията и домакинствата. Министерството на икономиката на Германия заяви обаче днес, че тази клауза не е била задействана
  • Няма промени в сравнение с първата фаза, но всички участници на пазара, включително операторите на преносни системи и доставчиците на газ, са под по-голям натиск да балансират смущенията чрез ефективност и краткосрочни мерки, включително снабдяване с газ от алтернативни източници.

3. Извънредно положение


Този етап се задейства, когато има "изключително високо търсене на газ, значително прекъсване на доставките на газ или друга значителна ситуация с доставките и всички съответни пазарни мерки са приложени, но доставката на газ е недостатъчна, за да покрие търсенето на газ, така че трябва да се предприемат допълнителни непазарни мерки, по-специално за осигуряване на доставките на газ на защитени клиенти".

  • Държавната намеса започва, защото пазарните принципи вече не действат, което на практика означава, че наличният за доставки газ е подложен на ограничения като обем за достъп и приоритизиране на получателите
  • Това се прави от германския мрежов регулатор Bundesnetzagentur, който има за задача да осигури "жизненоважното търсене на газ със специално внимание към защитените клиенти и минимизиране на последващите щети".
  • Най-общо казано, доставките за индустрията се ограничават първо, а домакинствата и особено важни институции като болниците продължават да получават наличен газ.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK