Германия обмисля да национализира част от "Северен поток 2", твърди "Шпигел"

Германия обмисля да национализира част от "Северен поток 2", твърди "Шпигел"

© ReutersГерманското министерство на икономиката обмисля като крайна мярка - в случай че Русия напълно спре доставките на газ - да национализира част от газопровода "Северен поток 2" и да я свърже с плаващ терминал за втечнен газ, съобщи списание "Шпигел".


Говорителят на Кремъл заяви пред репортери, че няма да коментира публикацията. Според Дмитрий Песков, ако германската страна предприеме конкретни стъпки за експроприиране, с това на първо място ще се заемат адвокати.


"Северен поток 2" е изцяло построен и оборудван за експлоатация директно от руския до германския бряг, но още не е сертифициран от германския регулатор. Процедурата бе прекратена след руската инвазия в Украйна на 24 февруари.
"Шпигел" твърди, че във федералното министерство обмислят "деликатен план" да прекъснат частта от газопровода в германски води и да я свържат с плаващ терминал за втечнен газ. Ползата би била, че в Германия вече е изградена цялата необходима инфраструктура, компресорни станции и връзки с преносната мрежа в страната и Европа.


Но проблемите и рисковете са повече.

  • Не е ясна собствеността, тъй като компанията "Северен поток 2" обяви несъстоятелност. Тя е регистрирана като холдинг в Цуг, в Швейцария, и в момента след съдебно решение се управлява от швейцарските власти.
  • Има опасения, че Владимир Путин ще отвърне с експроприиране на германски бизнес в Русия. Много германски компании замразиха дейността си там, но формално не са се оттеглили или се надяват да се върнат до 3-4 години, пише "Шпигел". Същите среди не изключват в средата на десетилетието самият "Северен поток 2" да заработи.
  • Разрязването и издигането към повърхността на подводна тръба е сложна операция и може да създаде екологични проблеми. Алтернатива можело да е полагането на паралелна тръба, свързана с основната, но и над този вариант има много въпросителни.
  • Районът, през който преминава, е защитен от закона в съответствие със строгите европейски регулации "Натура 2000". Всеки опит да се премине към някакви действия по тръбата се нуждае първо най-малкото от оценка за екологичното въздействие.

Икономическото министерство в Берлин обмисляло операцията при сценарий със 100% спиране на руския газ, докато не са построени нови терминали за втечнен газ, внасян с кораби от други доставчици. Вчера страната премина към втората фаза от тристепенен антикризисен план. "Отсега газът е дефицитна стока", заяви вицеканцлерът и икономически министър Роберт Хабек. Газохранилищата в страната са пълни 59% и вкарването на гориво в тях продължава, но темпото е бавно.


Двата планирани терминала за втечнен газ във Вилхелмсвен и Брунбюстел вероятно ще са готови след около две години. Но са нужни още места за акостиране на LNG кораби в Балтийско море, особено на места, удобни за снабдяване на Бавария, която е напълно зависима от руските газопроводи по суша.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK