Задава се невиждан глад, предупреди ООН

В Сомалия, Йемен и Южен Судан близо половин милион души вече гладуват системно.

В Сомалия, Йемен и Южен Судан близо половин милион души вече гладуват системно.Съществува "реален риск" от глад в много държави, заяви в петък генералният секретар на ООН Антониу Гутериш и призова министрите, които се срещат по въпросите на продоволствената сигурност, да предприемат практически стъпки за стабилизиране на хранителните пазари и за намаляване на нестабилността на цените на суровините.


"Изправени сме пред безпрецедентна глобална криза на глада", каза Гутериш на Глобалната среща за продоволствената криза в Берлин, добавяйки, че войната в Украйна е усложнила проблеми, назрявали от години, свързани със смущенията в климата, пандемията от COVID-19 и неравномерното възстановяване от нея.


Повече от 460 хил. души в Сомалия, Йемен и Южен Судан гладуват според Интегрираната класификация на продоволствената сигурност (IPC) - скала, използвана от агенции на ООН, регионални органи и групи за помощ за определяне на продоволствената несигурност. Според IPC милиони хора в 34 други страни са на ръба на глада.

"Има реален риск през 2022 г. да бъде обявен глад на много места, а през 2023 г. може да бъде още по-лошо", каза Гутериш, като нарече масовия глад и гладуването неприемливи в 21-ви век.
Според него решение не може да се намери, освен ако Украйна и Русия, които произвеждат около 29% от световния износ на пшеница, не намерят начин да възобновят търговията. Сега тя е силно ограничена заради минирането на украинските пристанища и морската блокада на Русия в северната част на Черно море и в Азовско море. Москва поставя като условие отмяната на част от западните санкции за освобждаването на движението на търговски кораби в региона.


Турция се опитва да посредничи между страните във войната за осигуряване на безопасен коридор за износ на зърно по молба на ООН, но Гутериш не даде подробности, за да не пречи на преговорите.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK