Русия предупреди за "негативни последици" от поканите за ЕС за Украйна и Молдова

Мария Захарова

© Reuters

Мария ЗахароваРусия заяви в петък, че решението на лидерите на Европейския съюз да приемат Украйна и Молдова като кандидати за членство, ще има отрицателни последици, съобщи Ройтерс.


Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова определи решението като опит за посегателство върху сферата на влияние на Русия в рамките на Общността на независимите държави (ОНД), съставена от бивши съветски държави.


"С решението да предостави на Украйна и Молдова статут на страни кандидатки, ЕС потвърди, че продължава активно да експлоатира ОНД на геополитическо ниво, за да я използва, за да "удържи" Русия", каза тя в изявление.
Според говорителя разширяването към Украйна и Молдова, представлява жертване на европейските демократични идеали за сметка на "неограниченото разширяване и политическото и икономическо поробване на своите съседи".


Украйна, Молдова и Грузия подадоха молби за членство в ЕС след началото на войната в Украйна. Европейската комисия препоръча Киев и Кишинев за кандидати и постави условия на Тбилиси с обещанието, че когато те бъдат изпълнени, ще разгледа отново кандидатурата му.


Как Украйна, Молдова и Грузия стигнаха пред дверите на ЕС - вижте тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK