Лидерите на Г-7 имат обществената подкрепа за възстановяване на Западния алианс

Лидерите на Г-7 имат обществената подкрепа за възстановяване на Западния алианс

© ReutersДокато американските и европейските лидери се отправяха към срещата на върха на Г-7 в Германия тази седмица, изглежда, че имат политически мандат както да затегнат действащите икономически мерки срещу руската агресия, така и да проучат възможни ли са по-високи нива на сътрудничество, за да ограничат ресурсите на Путин, с които да продължава войната в Украйна.


От двете страни на Атлантика, изглежда, има разбиране и приемане сред избирателите, че ще платят икономическа цена за защитата на суверенитета на Украйна и по принцип на международен ред, основан на правила, а не на сила. Но три месеца след началото на конфликта и тъй като цената на техните политики тепърва предстои да се плаща, политическите лидери трябва да бъдат подготвени за отслабването на този мандат, даден им от избирателите.


За Г-7 това отваря уникален - и потенциално кратък във времето - прозорец да вдъхне нов живот на Западния алианс.
Сметките на Владимир Путин, че може да изтласка НАТО от източните му граници и да вбие клин между страните членки, досега зрелищно се провалиха. Вместо да създаде разделение на Запад, той пося единство.


Неговите действия засилиха сътрудничеството между съюзниците в НАТО, доведоха до налагането на безпрецедентни санкции и възстановиха чувството за цел в трансатлантическия алианс, невиждано от началото на века. Освен това нападението над Украйна парадоксално укрепи отбраната на Европа, като накара Швеция и Финландия да подадат заявления за членство в НАТО, което в крайна сметка ще доближи алианса до границите на Русия. Далеч от "мозъчна смърт", НАТО вече изглежда подходящ за целта си.


Ново проучване, поръчано от Чикагския съвет по глобални въпроси в САЩ и Европейския съвет за външна политика (ЕСВП), показва, че има много прилики в начина, по който европейците и американците виждат конфликта в Украйна и мерките, които са готови да предприемат в отговор на него.


Ключов извод от двете анкети е огромната обществена подкрепа за Украйна и мнението, че тя по същество е част от Запада. Въпреки високите залози и потенциала за ескалация, ние установихме, че половината от европейците и три четвърти от американците подкрепят идеята Украйна да бъде приета в НАТО. Само сред европейците ясно мнозинство също е за кандидатурата на Украйна за присъединяване към ЕС.


Американците и европейците също изглеждат готови да поемат финансовите разходи поради подкрепата на страната им за Украйна. Силно мнозинство във всяка анкетирана страна изрази мнението, че увеличаването на икономическите и дипломатическите санкции срещу Русия (77 процента в САЩ и 70 процента в Европа) е оправдано, както и изпращането на икономическа и военна помощ за Украйна.


36% от анкетираните в САЩ и средно 30% в Европа подкрепят и идеята за изпращане на войски, които да се сражават в защита на Украйна. Това трябва да окуражи политическото ръководство в Украйна и нейните граждани.


И все пак това е настроение, което е малко вероятно да се задържи, ако войната се проточи и икономическите разходи от санкциите продължат да нарастват.


В анкетата на ЕСВП 35% от анкетираните - най-голямата група - вече попадат в "лагера за мир" от избиратели, които искат войната да приключи възможно най-бързо, дори ако това означава отстъпки пред Путин. А в Съединените щати неотдавнашно допитване установи, че американците все по-често дават приоритет на ограничаването на щетите за американската икономика пред възможно най-ефективно санкциониране на Русия поради инвазията в Украйна.


Ето защо Г-7 тази седмица трябва да се разглежда като еднократна възможност за въвеждане на мерки за по-нататъшно повишаване на залозите за Путин в преследването на продължителен конфликт. За да почете ожесточената битка, която Украйна води, и за да надгради икономическия натиск, който наложиха международните санкции, Г-7 сега трябва да засили военната подкрепа и да затегне пакета от санкции. Един солиден трансатлантически съюз сам по себе си няма да е достатъчен, за да мобилизира международната система да държи Русия отговорна за действията си срещу Украйна, но може да формира силна основа, от която да подтикне други глобални партньори да се присъединят и да поддържат жива възможността за мир с някаква доза справедливост.


Сузи Денисън е директор на програмата "Европейска сила" на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП).


Дина Смелц е старши сътрудник по обществено мнение и външна политика в Чикагския съвет по глобални въпроси.


Коментарът им е предоставен ексклузивно на "Дневник" за българската аудитория.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK