Краен срок: Първо от 1918 г. неизпълнение от Русия по външния дълг

Краен срок: Първо от 1918 г. неизпълнение от Русия по външния дълг

© ReutersГратисният период за издължаване на плащания по лихви по външния дълг на Русия от около 100 милиона долара, дължими към 27 май, изтече в нощта срещу понеделник и се смята за събитие по неизпълнение, съобщи агенция "Блумбърг".


Това е "кулминацията на все по-строгите западни санкции, които прекъсват пътищата за плащане към чуждестранни кредитори", и се случва за първи път от 1918 г., пише агенцията, цитирана от "Интерфакс".


Ройтерс пише, че някои притежатели на облигации са съобщили, че не са си получили дължимите плащания след изтичането на крайния срок, което поставя Русия на пътя на фалита.
Според "Блумбърг" "това е мрачен знак за бързото превръщане на страната в икономически, финансов и политически парий", тъй като "валутните резерви на централната банка са замразени, а най-големите банки са откъснати от световната финансова система". Агенцията уточнява, че този пръв от идванет она болшевиките на власт дифолт има за руснаците символичен характер и не означав кой знае какво за вскидневния им живот.


Разликата с преди век е, че сега Русия има пари да погаси международните си задължения, но те са блокирани в чужбина заради санкциите за войната в Украйна. Миналата седмица Москва едностранно обяви, че ще премине към обслужване на своя държавен дълг от 40 милиарда долара в рубли, но предстои да се види дали държателите на акции ще приемат такива плащания, или ще заведат процедури за неизпълнение.


Ако това се случи, изпадането в несъстоятелност води до понижаване кредитните рейтинги на Русия и за нея става трудно или невъзможно да взима нови кредити. В резултат на това се намалява вливането на чуждестранни капитали и се затормозява развитието на икономиката.


В четвъртък и в петък руското финансово министерство преведе на новия агент по дълга - националния депозитар на Русия, дължими плащания по падежи по три облигации. Парите, изплатени в рубли, са по ценни книжа, които са деномиинрани в долари и не позволяват да се платят в рубли. Това става по силата на нов механизъм, въведен по силата на указ на руския президент Путин.


Финансовото министерство заяви, че поради "неизпълнение от чуждестранни контрагенти на задълженията им да извършват плащания за обслужване на държавния дълг на Руската федерация" министерството на финансите преминава към нова процедура за плащания по еврооблигации, установена с указ на президента на Руската федерация от 22 юни, съобщи министерството.


В конкретния случай става дума за доларови облигации на Министерството на финансите. Оттази емисия има остатък от 552 млн. долара, които Русия трябваше да погаси на 4 април. Но САЩ блокираха възможността за това да се използват държавни резерви в чужбина и Москва трябваше да плаща с наличното на своя територия. Тогава финансовото министерство предложи да се погасяват дълговете в рубли.


Западните кредитори се подготвиха да обявят руски дифолт, тъй като се нарушава несъгласувана с тях промяна на валутата за платеж. В 30-дневния предупредителен срок Москва все пак успя да им преведе долари (според "Блумбърг" става дума за незасегнати от санкциите доларови сметки на ипотечната компания "Дом.рф").


На 2 май кредиторите получиха парите си, но се оказа, че не са им преведени лихвите по забавянето с почти месец. На 11 май те уведомиха клиринговата система Euroclear за низпълнени дългови ангажименти на Русия.


След като на 25 май САЩ не подновиха изключението от санкциите на лиценза за валутни преводи по външния дълг на Русия руското Министерство на финансите прехвърли функциите по обслужването на Националния депозитар. Но в началото на юни и тази институция бе санкционирана от ЕС.


Вместо да използват част от милиардите долари, с които разполага Русия, в Кремъл преминаха към преводи в рубли и обвиниха Брюксел, че тласкал страната към изкуствен дифолт, а министър Антон Силуанов нарече случващото се фарс. Вместо това, според него, е трябвало да се обяви отказ на чуждестранни финансови посредници да изпълнят задълженията си.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK