Западът се договори за тавани на цените на руския петрол и газ

Премиерите на Великобритания и Япония, заедно с американския президент и лидерите на Еврокомисията и Европейския съвет в замъка "Елмау" в Бавария.

© Reuters

Премиерите на Великобритания и Япония, заедно с американския президент и лидерите на Еврокомисията и Европейския съвет в замъка "Елмау" в Бавария.Лидерите на Г-7 се съгласиха да проучат възможността за определяне на ценови тавани на вноса на руски петрол и газ, за да се опитат да ограничат способността на Москва да финансира инвазията си в Украйна, съобщи Ройтерс.


Европейският съюз ще проучи с международните партньори начини за ограничаване на цените на енергията, включително осъществимостта за въвеждане на временни тавани на цените на вноса, се казва в заключителното комюнике от срещата на върха на Г-7, която се провежда в германския замък "Елмау".


Групата на седемте богати нации обсъждат глобално ограничение на цените на руската енергия, за да попречи на Москва да се възползва от нахлуването си в Украйна, което рязко повиши цените на петрола и газа.
Приходите от износ на руски петрол се покачиха през май, въпреки че санкциите намалиха обема на износа му, съобщи Международната агенция по енергетика в месечния си доклад през юни.


Съединените щати бяха първите, които призоваха за механизъм, който да ограничи цената, която другите страни плащат за руския петрол.


Идеята е финансовите услуги, застраховките и доставката на петролни товари да се обвържат с таван на цените на руския петрол. Така че, ако един изпращач или вносител иска тези услуги, те ще трябва да се ангажират руският петрол да се продава за определена максимална цена.


Италия, чиято икономика разчита на руската енергия, настоя концепцията за ценови тавани да обхваща и природния газ.


Според Франция механизмът за ограничаване на цените трябва да надхвърли руските продукти, за да намали цените по-широко, включително за страните от Г-7, които се стремят да доставят енергия от другаде.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK