Airbnb, UPS, Twitch са глобени, че не съхраняват лични данни в Русия

Airbnb, UPS, Twitch са глобени, че не съхраняват лични данни в Русия

© ReutersМосковски съд съобщи, че е глобил във вторник услугата за видеострийминг Twitch, снимковия хостинг Pinterest, компанията за ваканционни наеми Airbnb и логистичната компания United Parcel Service (UPS) за отказ да съхраняват лични данни на руски граждани в Русия.


Според местното законодателство всички бази данни, свързани със записване, систематизиране, натрупване, съхранение на лични данни на руски граждани, трябва да се осъществява на територията на Русия.


Отделно базираната в Канада платформа за разказване на истории Wattpad Corp. беше глобена от съда с 1 милион рубли за това, че не е изтрила съдържание, което Русия счита за незаконно.
В края на май Руският комуникационен регулатор "Роскомнадзор" образува административни дела срещу Twitch, собственост на "Амазон", "Пинтерест", Airbnb и Ю Пи Ес и две други чуждестранни компании. Всички те са обвинени в нарушаване на законодателството за лични данни.


Пресслужбата на московския съд съобщи, че Twitch, Pinterest и Airbnb са глобени с по два милиона рубли всяка (37 700 долара), а UPS - с 1 милион рубли.


"Роскомнадзор" води подобни дела и срещу Apple и Likeme. Социалната мрежа LinkedIn вече е блокирана заради нарушаване на изискването за локализация.


Миналият месец руското дружество на "Гугъл" подаде заявление за фалит, след като властите блокираха банковите му сметки, за да съберат принудително наложената му глоба от 15 милиона рубли за повтарящо се неспазване на руското законодателство.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK