САЩ спряха вноса на руско злато и санкционираха МиГ и "Сухой"

САЩ спряха вноса на руско злато и санкционираха МиГ и "Сухой"

© ReutersСъединените щати наложиха санкции на над 100 физически и юридически лица и забраниха вноса на руско злато с изключение на това, което вече е изнесено от страната и се намира на световния пазар. Това увеличава натиска върху Русия след нейната инвазия в Украйна в съответствие с ангажиментите, поети от страните от Г-7 тази седмица.


Министерството на финансите на САЩ в изявление посочва, че е наложило санкции на 70 субекта, много от които според него са от решаващо значение за отбранителната промишлена база на Русия, както и на 29 души в опит да попречи на способността на Русия да разработва и разгръща оръжия и технологии, използвани в инвазията в Украйна.


"Насочването към отбранителната индустрия на Русия ще влоши способностите на (руския президент Владимир) Путин и допълнително ще попречи на войната му срещу Украйна, която вече страда от лош морал, счупени вериги за доставки и логистични провали", каза министърът на финансите Джанет Йелън в специално изявление.
Наложени са нови санкции на Ростех - руския държавен авиокосмически и отбранителен конгломерат. Министерството на финансите заяви, че "под управленския чадър на Ростех са повече от 800 юридически лица в широк спектър от сектори" и че всички субекти, притежавани 50% или повече, пряко или косвено, от Ростех, са блокирани.


Санкционирана беше и Обединената самолетостроителна корпорация на Русия, производител на руските изтребители МиГ и "Сухой". Техни са самолети, които се използват и от съюзници на САЩ, включително някои членове на НАТО. Министерството на финансите на САЩ заяви, че това има за цел "отслабване на способността на Русия да продължи въздушното си нападение срещу Украйна".


"Туполев", производител на руски стратегически бомбардировачи и транспортни самолети, също попадна в списъка.


Действието също така забрани вноса на злато - най-големият неенергиен износ в страната. То е ключов актив за руската централна банка, която е изправена пред ограничения за достъп до почти половината от активите си, държани в чужбина, поради западните санкции.


Русия произвежда около 10% от златото, добито в световен мащаб всяка година.


Държавният департамент във вторник също налага санкции на 45 юридически лица и 29 души, включително руски военни части и разузнавателната агенция на ФСБ, съобщиха от Министерството на финансите. Над 500 руски военни също ще бъдат засегнати от визови ограничения, както и други официални лица.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK