И Беларус реши да обслужва външния си дълг със собствени рубли

И Беларус реши да обслужва външния си дълг със собствени рубли

© ReutersБеларус ще обслужва външния дълг в националната си валута. Решението за това е прието от правителството и Националната банка, предаде официалната агенция БелТА.


"Изпълнението на дългови задължения по държавни ценни книжа, предложени на чуждестранни финансови пазари, ще се извършва в беларуски рубли по курса на Националната банка към датата на плащането", се казва в съобщението на правителствената пресслужба.


В същото време правителството нарече това решение необходима мярка, тъй като нито агентът по плащанията, нито други участници в международната система за сетълмент и клиринг могат да гарантират пълнотата и навременността на прехвърлянето на средства към всички притежатели на еврооблигации.
Правителството отбеляза, че вече са регистрирани факти, когато отделните притежатели на еврооблигации не са получили сумата на купонния доход, преведен от Министерството на финансите на Беларус.


Това би трябвало да означава, че и Минск се отправя към техническо спиране на обслужванията на външния си дълг и изпадане в дифолт. Така се случи с Русия, където на 22 юни президентът Владимир Путин подписа указ за създаване на нова временна едностранно въведена процедура за плащания по еврооблигации в рубли.


Агенция "Блумбърг" съобщи, че в нощта на 27 юни Русия не е изплатила дълга си в чуждестранна валута за първи път от 1918 г. Международната рейтингова агенция Moody's стигна днес до заключението, че е възникнал технически фалит.


Кремъл не се съгласява с тази оценка на събитията, тъй като посредникът Euroclear получил рублите, но не ги превел на получателите. Друг въпрос е, дали самите получатели са готови да приемат или дали са приели различна от посочената в кредитните договори валута, при това обменният ѝ курс се определя в Москва при пазар, силно деформиран от санкции и защитни мерки на руската централна банка.


Обявяването на неизпълнение от страна на държавата намалява кредитните ѝ рейтинги - става трудно или невъзможно за страната да привлича нови заеми, в резултат на което ограниченото вливане на външен капитал пречи на развитието на икономиката. Трите водещи световни рейгингови агенции обаче вече напуснаха Русия и оттеглиха оценките си за страната и компаниите ѝ. В Москва твърдят, че ичат почти готова национална рейтингова система. Не е известно дали някой ще признава оценките ѝ в чужбина.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK