НАТО върна планове за реакция от Студената война и смени подхода към Русия и Китай

НАТО върна планове за реакция от Студената война и смени подхода към Русия и Китай

© ReutersЛидерите на държавите от НАТО потвърдиха очакванията Русия да бъде обявена за най-голямата заплаха за сигурността, а Китай бе посочен като най-значим конкурент.


Те също така съобщиха за пръв път официално с декларация, че канят Швеция и Финландия официално за членове на алианса.


Второто стана възможно, след като Турция вчера оттегли ветото си. Процесът не е завършен и ще изисква ратификация в парламентите на всички 30 държави, но според генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг той вече е най-бързата обработка на подадена заявка за членство в историята.


Три стъпки
На пресконференция Столтенберг потвърди, че предстои промяна в отбранителната позиция на алианса, за да се отговори на сегашните предизвикателства. По-рано описаните промени - само част от които бяха представени на пресконференцията - бяха наречени от него най-голямата трансформация в колективната отбрана от Студената война насам.


"Ако не укрепим националната гъвкавост, няма да има сигурност", каза той и изреди стъпките за промяна, макар и в общ план:

  • бойните групи ще бъдат укрепени до ниво бригади;
  • силите за бързо реагиране ще бъдат увеличени до над 300 хил. души;
  • ще се увеличи предварителното разполагане на техника, ще се въведат актуализирани планове и сили с предварително назначение, които ще работят по планове за защита на конкретни съюзници "за пръв път от Студената война", ще се запознават с местния терен.

Не се уточнява какво означава "конкретни страни". Подробности за тези сили с предварително назначение няма нито в декларацията, нито в новата Стратегическа концепция, публикувана преди малко.


"На разходите до 2% от БВП за отбрана вече се гледа като на дъно, не таван. Ще се увеличи общото финансиране на НАТО, ще има повече обучения и учения", каза Столтенберг. Той има предвид поетия през 2014 г. ангажимент всички членки да опитат да увеличат тези разходи до 2% от икономиката си.


Създава се Фондът за обновяване на НАТО и употреба на технологии с двойна употреба, където да се разработват най-добрите технологии за бъдещето.


Освен това НАТО ще се бори с климатичните промени - нови технологии за измерване и засичане на военните парникови газове. Целта е да се свият емисиите на НАТО с поне 45% до 2030 г., нулева неутралност до 2050 г. "Не можем да избираме между зелена и силна армия, трябва да са и двете".


Какво пише за Русия и Китай


"Продължаваме да сме изправени пред отчетливи заплахи от всички стратегически посоки. Руската федерация е най-значимата и директна заплаха за сигурността на съюзниците и за мира и стабилността в евроатлантическия район", се казва в декларацията. След две изречения, осъждащи тероризма, в същата точка лидерите обясняват: "Съюзниците ще продължат да противостоят на руските заплахи и да отвръщат на враждебните ѝ действия и да се борят с тероризма по начин, съответстващ на международното право."


Столтенберг повтори това определения и припомни, че Китай дори не фигурираше в предишната стратегическа концепция.


Пасажът за Китай гласи: "Изправени сме пред системна конкуренция от онези (включително Китайската народна република), които оспорват интересите ни, сигурността ни и ценностите ни и се стремят да подкопаят базирания на правила международен ред.


Украйна


Столтенберг обяви, че за Украйна е обявен всеобхватен пакет с помощ: сигурни комуникации, гориво, въоръжение, оборудване срещу химическо и биологично оръжие.


"Ще помогнем за прехода от съветско към модерно оръжие", каза той. "Силна и независима Украйна е жизненоважна за евроатлантическата общност."


В този списък генералният секретар на НАТО не спомена тежки оръжия, каквито Киев иска в максимални количества, за да се справи с руската инвазия.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK