Путин: Целта ни е освобождението на Донбас

Владимир Путин

© Reuters

Владимир ПутинИзбори 2022

Руският президент Владимир Путин определи като цел на войната в Украйна "освобождението на Донбас".


В коментари, цитирани от руски медии, той казва, че Русия се стреми да осигури "защитата на тези хора и създаването на условия, които да гарантират сигурността на самата Русия. Това е всичко".


Според него няма никаква промяна в целите от началото на военните действия "и работата върви спокойно, ритмично".
Путин разговаря с руски журналисти в Туркменистан в сряда, където се намира на срещата на върха на каспийските държави в Ашхабад. Това е първо пътуване зад граница за Владимир Путин от началото на войната в Украйна.


Президентът отказва да прецизира край на военните действия в Украйна, защото "погрешно е да се приспособявате към някои срокове". По-рано тази седмица украинският президент Володимир Зеленски призова лидерите на Г-7 - седемте най-богати икономики в света, да направят възможното войната да приключи преди настъпването на зимата.


В същото време Путин дава да се разбере, че не бърза, като заявява, че приключването на войната зависи от "интензивността на военните действия, а интензивността е пряко свързана с възможни загуби", които Русия иска да минимизира.


Владимир Путин повтаря тезата си, че НАТО използва Украйна, за да дестабилизира Русия, както и че "водещите страни от НАТО просто искат да се утвърдят допълнително, да утвърдят своята роля в света, да потвърдят не своето лидерство, а своя хегемонизъм в истинския смисъл на думата, свои имперски амбиции".


Путин разговаря с руски журналисти в туркменистанската столица Ашхабад.

© Reuters

Путин разговаря с руски журналисти в туркменистанската столица Ашхабад.


На първо място според него САЩ се нуждаят от външен враг, около предполагаемите заплахи на който биха могли да се обединят съюзниците, цитира президентът агенция "Интерфакс".


"Е, Иран не беше много подходящ за тази роля, Русия е по-подходяща. Ние им дадохме такъв шанс - да обединят всички съюзници около нас на нов исторически обрат", отбелязва той.


Разширяването на НАТО


В същото време руският президент заявява, че влизането на Финландия и Швеция в НАТО не представлява заплаха за Москва.


"Ние нямаме такива проблеми с Швеция и Финландия, които за съжаление имаме с Украйна. Нямаме никакви териториални въпроси и спорове, нямаме нищо, което би могло да ни притеснява по отношение на членството на Финландия или Швеция в НАТО. Ако искат, моля", казва руският президент пред журналистите.


Той предупреждава, че ако в двете скандинавски държави бъдат разположени "военни контингенти и инфраструктура, ще трябва да реагираме огледално и да създадем същите заплахи за териториите, които създават заплахи към нас".


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK