Какво се продава в московските молове след напускането на западните брандове

Какво се продава в московските молове след напускането на западните брандове

© ReutersЗападните модни марки блестят с отсъствието си в нов търговски център в покрайнините на Москва - и клиентите казват, че те почти не им липсват.


След решението на Москва да изпрати войници в Украйна в края на февруари международните модни марки от "Адидас" до "Зара" спряха операциите си в Русия, а неколцина като "Найк" дори се ангажираха с окончателно излизане от пазара.


"Аз съм неутрална по този въпрос - ако ги има, има ги, ако не - не. Мога да мина и без тях", казва пазаруващата в мола в Ховрино Александра Москунова пред "Ройтерс".
Друга клиентка, Ирина Стаханова, споделя: "Харесвах много само H&M и още една (марка), която не мога да си спомня. Не че ми трябват чуждестранни вещи. Просто имам нужда от нещо, което ми стои и изглежда добре, за да ми повдигне настроението."


В руската столица има малко явни признаци, че настроението се нуждае от повдигане. Терасите на ресторантите преливат върху тротоарите и когато температурите надвишават 30 градуса по Целзий, московчани се разхлаждат във фонтан близо до Кремъл.


Но по най-популярните търговски улици на столицата се открояват затворените магазини на луксозни западни марки.


Универсалния магазин TsUM, собственост на руската група за луксозни стоки Mercury, е едно от последните места, където руснаците могат да се сдобият с автентични луксозни артикули от международни компании. Докато руските магазини на "Шанел" са затворени, марката има щанд в TsUM, където са изложени няколко часовника. Член на персонала, който отказа да бъде назован, каза, че това са последните останали бройки.


"Имаме само това, което вече бяхме купили на склад", каза служителят. "Клиентите са много Имахме много, защото сме единственото място, където можете да си купите артикули на "Шанел".


Луксозната френска марка, подобно на много други, в началото на март заяви, че спира бизнеса си в Русия поради "нарастващи опасения относно настоящата ситуация".


Въпреки че потребителите може да са готови да купят каквото могат, мениджърите в мола в Ховрино разказват, че не всички магазини са успели да отворят навреме за официалното откриване на 23 юни заради "остри проблеми" с логистиката и доставките.


Виктор Черних, директор на проекти в MR Group, собственик на мола, каза, че някои наематели са имали проблеми. Например руският търговец на потребителска електроника M.Video-Eldorado се сблъскал с логистични трудности и ще отвори врати едва в началото на юли.


След напускането на западните марки много магазини по централните търговски улици са затворени и се дават под наем

© Reuters

След напускането на западните марки много магазини по централните търговски улици са затворени и се дават под наем


Някои компании избягват публичността от страх, че привличането на внимание може да ги постави в санкционния списък. Компаниите, търгуващи на дребно, бяха забележимо тихи на водещия международен икономически форум на Русия в Санкт Петербург през юни.


В търговския център трябваше да отвори ресторант McDonald's, разказва Черних, но оттеглянето на компанията от Русия направи това невъзможно. Vkusno & tochka, руската марка, която се появи след продажбата на McDonald's на местен лицензополучател, ще отвори врати, макар да не е ясно кога.


Единствената чуждестранна хранителна верига, присъстваща в търговския център, е KFC, собственост на Yum Brands Inc. Компанията спря инвестициите в Русия и операциите на своите 70 ресторанта, собственост на KFC, но останалата част от 1000 KFC обекта в Русия се управляват от независими франчайз получатели, върху които Yum има ограничен контрол.


Crocus Group, която също управлява търговски центрове, заяви, че руските молове са "деенергизирани" и са загубили около 30% от посетителите си, след като западните марки напуснаха.


Отговарящата за отдаването под наем на търговските площи в мола в Ховрино Надежда Цветкова обаче е оптимист и смята, че сегашният дневен трафик от около 7 хил. посетители ще нарасне до 15 хил., след като центърът, разположен на 18 300 кв. метра площ, заработи напълно.


Някои клиенти съжаляват за затварянето на магазини като това на френския търговец на дребно на спортно оборудване "Декатлон", но казват, че ще се адаптират:


"Жалко, разбира се", казва Магомет пред "Ройтерс". "По дяволите санкциите. Хората загубиха работата си, включително и аз. Но всичко е наред, всичко ще се получи. Напред, Русия."


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK