Руската икономика затвърждава тенденцията към спад

Руската икономика затвърждава тенденцията към спад

© ReutersПрез май 2022 г. руската икономика се сви с 4.3% на годишна база след спад с 2.8% през април, се казва в доклад на руското Министерство на икономическото развитие, цитиран от агенция "Интерфакс" в четвъртък.


Според доклада за втори месец продължава тенденцията на спад за разлика от първото тримесечие, когато е реализиран ръст на икономиката от 1.3% през март, с 4.1% през февруари и 5.7% през януари.


Според резултатите за януари - май 2022 г. министерството оцени ръста на БВП на 0.5% на годишна база.
"Основните фактори за спада на БВП са транспортните и логистичните ограничения и намаленото вътрешно търсене", се казва в доклада.


Най-засегнати от свиването са търговията на едро (минус 15.5% на годишна база през май) и транспортът - минус 1.8%.


"Ситуацията между секторите остава неравномерна: производството на машиностроителния комплекс през май спадна с 6.5% на годишна база, докато спадът в автомобилната индустрия се ускори до 66% на годишна база през май, а в електрониката, напротив, се наблюдава ускоряване на темповете на растеж до 36.2% на годишна база през май. Положителна тенденция има и при фармацевтичните продукти - увеличение от 29.4%, производство на строителни материали - с 2.6% на годишна база", се казва в доклада.


Според министерството потребителската активност се е стабилизирала на ниски нива, като общият оборот на търговията на дребно, общественото хранене и платените услуги за населението през май е намалял със 7.5%.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK