Ердоган предлага Турция да изнася украинското зърно

Ердоган предлага Турция да изнася украинското зърно

© ReutersТурция може да реекспортира зърнени продукти като пшеница, овес и ечемик от Черно море към нуждаещи се страни след преговори с Русия и Украйна, каза президентът Реджех Ердоган в петък, добавяйки, че ще обсъди въпроса и с двете страни през следващите дни.


Украйна е един от най-големите световни износители на пшеница, но доставките са спрени от инвазията на Русия, причинявайки глобална продоволствена криза. ООН призова двете страни, както и морската им съседка Турция, да се договорят за коридор за износ по море, тъй като основните съоръжения за съхранение и товарене на зърното са построени в украинските черноморски пристанища.


Говорейки след петъчната молитва в Истанбул, Ердоган каза, че офисът му работи с Киев и Москва, както и че 20 турски кораба са готови да участват в потенциалните доставки.
След разговори с лидерите на Украйна и Русия "ние можем да изпратим пшеница, ечемик, овес, слънчогледово масло и всичко това до нуждаещи се страни, като извършим реекспорт през нас", каза той, добавяйки, че запасите на Турция са "в добро състояние".


Киев отказва да разминира пристанищата си поради опасения, че те ще бъдат използвани за руска атака. Москва пък поставя като условие за сваляне на блокадата си върху търговските пътища в северната част на Черно море отпадането на част от западните санкции.


ООН се опитва да убеди двете страни да приемат плана му, като използва като посредник Турция. Западните съюзници се опитват да облекчат износа по суша, но възможностите на украинските железници да поемат товарите са ограничени. През юни Украйна е успяла да изнесе около 2 млн. тоно зърно с влакове и с баржи, но се смята, че в силозите има още около 20 млн. тона от старата реколта.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK