Германия обмисля при тежка криза държавата да вземе дял в енергийни компании

Германия обмисля при тежка криза държавата да вземе дял в енергийни компании

© ReutersГерманското правителство иска да включи възможни спасителни мерки за енергийни компании като Uniper - един от най-големите европейски клиенти на руския "Газпром" - в своя закон за енергийна сигурност и като крайна стъпка може да придобие дял в компанията, казаха източници на "Ройтерс" на понеделник. Възможно е също да се позволи на правителството бързо да наложи специална такса като средство за справедливо прехвърляне на растящите разходи за енергия, казаха източниците.


През последните дни германски медии твърдяха, че се обмислят и мерки като намаляване скоростта за движение по магистралите (опровергано след това от управляващите) и дори използване на текст от Закона за енергийна сигурност от 70-те години, позволяващ спиране на трафика по аутобаните в неделя, за да се пести гориво.


Предложенията за финансова помощ срещу държавен дял (след преминаването на кризата той се продава) разкриват границите, в които Германия търси как да се справи с растящите цени на енергията и страничните ефекти върху компании като Uniper в енергийното противопоставяне между Запада и Москва след инвазията на Русия в Украйна през февруари.
От Uniper отказаха незабавен коментар, като добавиха, че получават около 40% от нормалното количество газ от Русия в момента. Промените в закона за енергийната сигурност се обсъждат в министерствата, съобщиха от икономическото министерство.


Възможна спасителна програма за Uniper може да бъде моделирана по начина, по който в началото на пандемията държавата помогна на Lufthansa. Превозвачът бе спасен от фалит по време с пакет за 9 милиарда евро, каза източник. "Федералното правителство трябва да получи опции като с помощта за Lufthansa", каза източникът. Попитани дали това може да включва вземане на дял в Uniper, източниците казаха "да", но това би било крайна мярка.

Всеки четвърти германец е трябвало да дава над 10% от доходите на домакинството си за енергия през май, сочат изчисления на Германския икономически институт (IW). Това е голямо увеличение спрямо 14.5% дял през същия месец на 2021 г. Прагът за енергийна бедност е на въпросните 10% разходи за отопление, топла вода, готвене (обикновено се има предвид, че за това се използва природен газ) и електричество.


Според IW особено засегнати и застрашени са безработни, хората в предпенсионна възраст и самотните родители, а почти 65% от германците с ниски доходи са в зоната на енергийната бедност през май. Мнозина от тази група са и в риск от бедност, т.е. получават под 60% от средния нетен доход на домакинство.


В събота министърът на икономиката Роберт Хабек на събитие на вестник "Ди Цайт" предупреди за опасност от "ценова експлозия" в някои комунални компании заради "квазиикономическа война" от страна на Владимир Путин. С оправдания, които на Запад не приемат за адекватни, Русия сви с 60% подаването на газ по "Северен поток". Газопроводът в Балтийско море ще бъде изключен на 11 юли за редовна годишна профилактика, но в Берлин се опасяват, че след това той няма да заработи, пише ДПА.


За телевизия ARD канцлерът Олаф Шолц каза, че държавата помага с кредити на частните енергийни дружества да не достигат високите цени до крайните потребители. Той също потвърди, че вариантът с помощта за "Луфтханза" и поемането на държавен дял срещу финансова подкрепа се обмисля като възможност, ако частните компании не могат да изпълняват основната си функция в газоснабдяването.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK