Украйна призова за $750 млрд. помощ за възстановяване от войната

Украйна призова за $750 млрд. помощ за възстановяване от войната

© ReutersУкрайна се нуждае към момента от план на стойност $750 млрд. за възстановяване от руската инвазия. Само преките щети върху украинската инфраструктура дотук се оценяват на над $100 млрд., заяви премиерът Денис Шмигал.


Това стана в първия от двата дни на международна конференция за възстановяването на Украйна (Ukraine Recovery Conference или URC2022), пред която днес говориха президентът Володимир Зеленски и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.


Целта на конференцията не е да се съберат обещания и ангажименти за средства, а да се установят принципите и приоритетите за проект, който е сравняван по мащаб с плана "Маршал" след Втората световна война. Утре би трябвало да бъде приета Декларация от Лугано, да се разисква план, изработен от властите в Киев, и да започне работа по пътна карта за реконструкция.
Председателят на Европейската комисия обяви, че ЕС ще създаде специална платформа за целта, чиято задача ще бъде да координира действията след края на войната. Това ще е и вид карта за нужните инвестиции и насочването им. От началото на войната ЕС е мобилизирал около 6.2 млрд. евро, финансова подкрепа, обясни още Фон дер Лайен. "И ще има още. В средносрочно и дългосрочно възстановяване ще ангажираме значителни средства."


Според нея целта на Кремъл е да унищожи Украйна военно, политически и икономически и да направи невъзможно самото съществуване на украинската държава, което не бива да бъде позволено да се случи.


Платформата на ЕС ще събере държави, институции, частен сектор и гражданско общество, както и международна структури като Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).


От ЕИБ предлагат структура, като използваната по време на пандемията от COVID-19, да се използва за възстановяване на Украйна с до 100 млрд. евро инвестиции.


"Чрез платформата Европейската комисия може да предложи обширна експертиза в ръководството на програми, комбиниращи реформи и инвестиции", каза още Фон дер Лайен. "В допълнение тясно ще работим с Украйна продължително време и обявяването на страната за кандидат за членство в ЕС само ще ускори тази работа."


На URC2022 присъства най-голямата украинска делегация, пътувала извън страната от началото на войната. Форумът за следващата година ще е в Лондон. Той възникна през 2017 г. като Конференция за реформиране на Украйна, но след руското нападение бе прекръстен на Конференция за възстановяване на Украйна.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK