Десетки държави (без България) подписаха Декларация с принципи за възстановяване на Украйна

Десетки държави (без България) подписаха Декларация с принципи за възстановяване на Украйна

© ReutersДекларацията от Лугано предвижда редовен контрол върху напредъка на възстановяването, финансовите потоци в Украйна.


Международна конференция в подкрепа на Украйна - когато приключи опустошителната руска инвазия - очерта поредица от принципи и приоритети за възстановяването на страната и осъди действията на Москва.


Представители на повече от 40 държави и международни организации като Европейската инвестиционна банка и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) подписаха Декларация от Лугано на двудневната конференция в Швейцария. България не е сред тези страни.
Подписалите, включително Съединените щати, Великобритания, Франция и Япония, осъдиха военната агресия на Русия "най-категорично" и призоваха Москва да изтегли войските си незабавно.


Подписалите приветстваха ангажиментите за предоставяне на политическа, финансова и техническа подкрепа и задействаха т.нар. Принципи от Лугано, по които да се ръководят усилията за възстановяване. В първия ден на форума украинският премиер каза, че може да са необходими до 750 милиарда долара.


Десетки държави (без България) подписаха Декларация с принципи за възстановяване на Украйна

© Reuters


Принципите включват партньорство между Украйна и нейните международни поддръжници и акцент върху вътрешните реформи.

Европейският съюз каза, че Киев все още трябва да постигне напредък в области като върховенството на закона, овладяването на властта на олигарсите, да засили борбата с корупцията и гарантирането на основните права. Прозрачността, отчетността и зачитането на закона бяха друг от принципите, които наблягаха на демократичното участие и участието на цялото украинско общество в реконструкцията.


Те също така призоваха за ангажиране на много заинтересовани страни, равенство между половете, приобщаване и устойчивост.


"Ефективното и прозрачно управление от Украйна и ефективната и пъргава координация между донорите и с правителството са от решаващо значение за възстановяването", каза на конференцията Алфред Камер, директор на европейския отдел на Международния валутен фонд. "Прилагането на реформи от Украйна за укрепване на институциите и обществената политика ще подпомогне трансформацията на икономиката и ще повиши растежа и жизнения стандарт на украинския народ", допълни той.


Декларацията от Лугано предвижда редовен контрол върху напредъка на възстановяването и финансовите потоци в Украйна, каза президентът на Швейцария Игнацио Касис по време на представянето на документа. Четвъртият принцип например е демократичното участие и президентът обясни, че процесът на възстановяване няма да бъде централизиран и ще се основава и на местни общности и местни решения. Седмият принцип е устойчивостта, т.е. възстановяването и реформите няма да се ограничават до инфраструктурата и институциите, а ще обхващат социални, икономически и екологични аспекти, каза Касис.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK