Путин позволи на износителите да не връщат валутата, вече и фирмите ще се издължават в рубли

Путин позволи на износителите да не връщат валутата, вече и фирмите ще се издължават в рубли

© ReutersПрезидентът Владимир Путин подписа указ "За репатрирането от резиденти, участващи във външноикономическа дейност, на чуждестранна валута и валутата на Руската федерация". След анулирането на задължителната продажба на валутните постъпления по този начин фактически отпадна изискването за репатриране в Русия на валутните постъпления на износителите.


Съгласно постановлението процентът на задължително прехвърляне на валутни печалби по сметки на резиденти в руски банки се определя в размер на задължителната им продажба. Тъй като на 10 юни правителствената комисия за контрол на чуждестранните инвестиции сведе до нулата коефициента на задължителна продажба (преди това беше 50%, а по-рано, от края на февруари, беше 80%), износителите вече не са длъжни да връщат приходите в чуждестранна валута по сметки в руски банки.


Правителствената комисия има правомощието да коригира размера на приходите от чуждестранна валута, които подлежат на задължителна продажба, така че ако има такива корекции, делът на задължителното кредитиране на приходите от износ към руските сметки също ще се промени съответно. По подразбиране, съгласно закона за валутния контрол, руските износители репатрираха 100% от приходите си от продажбата на стоки или услуги на чужденци.

На 21 юни подкомисия на Министерството на финансите разреши на износителите на несуровинни стоки да захранват с валутата, получена от нерезиденти, своите сметки в чуждестранни банки без задължително репатриране в сметки в Русия. Така на задължително репатриране оставаха само постъпленията, получени по външнотърговски договори за доставка на суровини, припомня "Интерфакс". Това изискване вече е отменено.
"Сега предлагаме да отменим репатрирането на валутните постъпления, по-точно, както следва: да ги направим равни на задължителния обем на продажбите. След като отменихме задължителния обем на продажба на валутни постъпления, то всъщност и репатрирането ще бъде в същия дух", обяви финансовият министър Антон Силуанов в края на юни на конгреса на съюза на големите работодатели (РСПП).


Президентският указ също така забранява на руските резиденти да депозират в своите чуждестранни банкови сметки чуждестранна валута, която може да бъде получена в резултат на конвертирането на дивиденти на руски акционерни дружества, получени от такива резиденти.


Путин позволи на износителите да не връщат валутата, вече и фирмите ще се издължават в рубли


Освен това указът позволява на руските компании, емитирали еврооблигации, да заменят тези ценни книжа, като прехвърлят на кредиторите нови руски облигации със сходни параметри (доходност, условия на плащане и т.н.) или средства в рубли, набрани от пласирането на такива вътрешни облигации. В този случай задълженията към притежателите на еврооблигации ще се считат за "надлежно изпълнени" съгласно руското законодателство.


И накрая, президентът със свой указ разясни процедурата за обслужване от руски длъжници на синдикирани заеми, организирани от банки от "неприятелски държави", но в които участват руски банки. Според указа руските кредитополучатели са длъжни да изпълняват задълженията си в оригиналната валута на заема към руските кредитори, заобикаляйки чуждестранни институции.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK