Най-големият наемодател в Германия ще намали отоплението, за да пести енергия

Най-големият наемодател в Германия ще намали отоплението, за да пести енергия

© DPAНай-големият наемодател на жилищни имоти в Германия Vonovia ще намали отоплението за наемателите в много от апартаментите си през нощта, докато най-голямата икономика в Европа се подготвя за възможна газова криза с намаляващия внос на руски изкопаеми горива.


Компанията, която притежава около 490 000 апартамента в Германия и отоплява апартаментите чрез различни доставчици на енергия, ще намали мощността на отопление между 23:00 ч. и 6 сутринта до 17 градуса по Целзий, каза говорител, цитиран от "Ройтерс".


Наемателите ще могат да се отопляват както обикновено през деня и вечерта, като нормирането няма да засегне подаването на топла вода.
Графикът за намалено отопление ще бъде въведен постепенно през следващите месеци и ще бъде напълно задействан до началото на есента.


Мярката цели спестяване на до 8% от разходите за отопление.Наемателите плащат фиксирана месечна сума за отопление на база годишна оценка. В края на всяка година наемодателите могат впоследствие да поискат допълнителни пари от наемателите или да върнат сумата в зависимост от реалното потребление и цена.


Рязко растящите сметки за отопление заради глобалното поскъпване и недостига, дължащи се в значителна степен на украинската криза, може да означават, че наемателите ще получат огромни сметки в началото на следващата година.

Vonovia, която притежава 55% от отоплителната си система, захранвана газ, заяви, че информира наемателите, че високите цени на енергията ще доведат до увеличени допълнителни плащания в обозримо бъдеще. Миналия месец главният изпълнителен директор Ролф Бух каза, че очаква покачващите се цени на енергията да струват на наемателите еквивалента на до два месеца наем.


Германия пристъпи миналия месец към втори етап от тристепенния си извънреден газов план, след като Русия намали доставките по газопровода "Северен поток" - една стъпка преди правителството да започне да разпределя по квоти и приоритетни клиенти потреблението на гориво.


Правителството каза, че частните домакинства ще бъдат приоритетни в случай на авария с газ, но апелира към обществеността и компаниите да намалят потреблението на енергия.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK