"Избавяне от режима": Русия се върна към идеята за сваляне на Зеленски

Външните министри на Русия и Египет Сергей Лавров и Самех Шукри

Външните министри на Русия и Египет Сергей Лавров и Самех ШукриРусия посочи "избавянето" на украинците от сегашната власт, която била "враждебна на народа и историята", като цел на войната, която вече пет месеца води в югозападната си съседка.


Седмица след като руски представители увериха, че задачите на т.нар. от Москва спецоперация надхвърлят Донбас, фокус на сраженията от последните месеци, външният министър Сергей Лавров добави свалянето на правителството като задача за страната му.


Задължително "ще помогнем на украинския народ да се избави от режима, който е абсолютно антинароден и антиисторически", каза Лавров в Кайро на среща с египетския си колега Самех Шукри.


Вече имаше такъв опит
Коментарите му бяха предадени и от руски, и от египетски и други арабски медии в момент, когато първият дипломат на Москва обикаля Африка в търсена на подкрепа за позициите на страната.


Разтърсени от икономическа криза заради войната, африканските държави, сред които нито една не се присъедини към западните санкции срещу Русия, се стремят да запазят добри отношения с основен (заедно с Украйна) източник на зърно. Ден след удари по пристанището на Одеса, от което трябва да се изнася украинско зърно съгласно подписана в петък сделка с Турция и ООН, Лавров увери, че Русия имала гаранции за изключване на износа на селскостопански продукти и торове от западните санкции (за това лобираше Африканският съюз в последните месеци).

Руският президент Владимир Путин даде да се разбере, че иска падането на властта още на втория ден на войната, когато със струпването на руски сили около Киев и навлизането на военни в покрайнините призова украинската армия да свали с преврат колегата му Володимир Зеленски.


Битката за Киев вместо това сплоти украинците в момент, когато Русия настъпваше от няколко посоки.


Противоречие


Седмици по-късно, около мирните преговори в Истанбул, Москва обяви Донбас (Донецка и Луганска област) за приоритет във войната, продължи да изпраща такива сигнали и в следващите седмици. Четири месеца по-късно тя владее почти цялата Луганска и голяма част от Донецка област.


През април в интервю за India Today Лавров обясни, че страната му "не цели смяна на режима" в Украйна, чиито жители трябвало сами да изберат как да живеят занапред.


Зеленски реагира на тези коментари индиректно в снощното си видеообръщение, като каза: "Само онези, които не познават истинската история, могат да изберат да ни нападнат." По думите му украинците никога няма да предадат независимостта си, нито ще позволят да бъдат сплашвани. "Запазването на единството сега, съвместната работа за победа, е най-важната национална задача, която трябва да усвоим заедно."


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK