Финландия предупреди руснаците да не злоупотребяват с нейните шенгенски визи

Финландия предупреди руснаците да не злоупотребяват с нейните шенгенски визи

© audiovisual.ec.europaИзбори 2022

Финландия предупреди руснаците, притежатели на финландски визи за Шенгенското простарнство, че сред тях има такива, които ги използват само за транзитно пътуване до други страни в Европа. Консулският отдел на външното министерство каза, че планира да се "намеси" в тази ситуация, в която с финландски визи се пътува до почивки на Средиземно море.


Юси Тансер, ръководител на консулската служба, заяви в интервю за телевизионната и радиокомпания Yle, че страната възнамерява да ограничи "транзитния туризъм" за руснаците. Възможно е в бъдеще и да откаже издаването на нови шенгенски визи на тези, които са използвали предишно разрешение за влизане, за да влязат в страната единствено с цел да отидат някъде другаде


Външното министерство в Хелзинки вече намали броя на туристическите визи, издавани на руснаци, ограничавайки възможността за записване на среща в дипломатическите мисии на страната в Русия. Сега посолствата и консулствата приемат само 1000 молби на ден. Танер предупреди, че този брой може да бъде допълнително намален в бъдеще.
Финландските визи дават право на пътуване до други страни от Шенген, но ако визата очевидно се използва само за транзитно преминаване към друга държава, на кандидата може да бъде отказана следващата виза, посочва Yle.


Повече от половината жители на Финландия са за спиране на издаването на туристически визи на руснаци, показва проучване на Yle, проведено по-рано. На въпрос дали Финландия трябва да спре издаването на разрешителни за влизане на руски граждани, 58% от анкетираните отговориха положително, 24% гласуваха в подкрепа на продължаване на издаването на разрешителни, а други 18% от гражданите се затрудниха да отговорят.


По-рано Танер също каза, че финландските власти обмислят шест варианта за ограничаване на туризма от Русия:


  • пълно спиране на издаването на визи
  • ограничаване на броя на приетите заявления
  • разрешаване на влизане само по основателна причина (погребение, лечение, посещение на роднини и т.н.). ),
  • анулиране на издадени преди това визи
  • затваряне на пътническия трафик
  • да се следва политиката на ЕС (подкрепян от външното министерство на Финландия).

Руското външно министерство, коментирайки плановете на Хелзинки, предупреди, че ако Финландия откаже да издаде визи на руснаци, Москва ще предприеме ответни мерки. Говорителят на агенцията Мария Захарова каза, че този вид "дискриминационна политическа мярка" може да доведе до увеличаване на напрежението в Европа.


Между Русия и страните от ЕС е подписано споразумение за опростен визов режим, което предполага опростена процедура за обработка на документи за длъжностни лица и предприемачи. На 26 февруари Брюксел частично спря действието на тази процедура заради нападението на Русия над Украйна.


Европейската комисия изключи пълното спиране на издаването на визи за руснаци, тъй като това противоречи на стандартите на ЕС. Но страните от Шенгенското споразумение имат право самостоятелно да решават дали да издадат виза за влизане в страната или не.


Издаването на краткосрочни шенгенски визи на руснаци по един или друг начин вече е ограничено от визовите центрове на Белгия, Малта, Холандия, Латвия, Литва, Чешката република и Естония.


На фона на спора за издаването на визи за руските граждани в Държавната дума в Москва предлагат да въведат временни ограничения за прибиране в Русия на граждани на Руската федерация, които преди това са я напуснали. Ръководителят на Комитета по контрол Олег Морозов (Обединена Русия) предложи да се разшири понятието "нежелано лице" за руски граждани, които са в чужбина и участват в дейности, които са в ущърб на Русия. Визовите ограничения в редица държави правят инициативата актуална, убеден е депутатът.


"Ограничението трябва да е временно, тъй като тези хора запазват руско гражданство. Съответната заповед може да бъде издадена от Министерството на правосъдието по предложение на Генералната прокуратура на Руската федерация", твърди Морозов в своя канал в Telegram. "Направихте своя избор - ще получите поздрав от Родината!" заключи той.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK