Отново "Дружба": Украйна пусна руски петрол на Словакия

Словашката нефтена компания "Словнафт" съобщи, че отново получава руски петрол по нефтопровода "Дружба", след като заедно с унгарската MOL платиха на Украйна транзитните такси за доставката вместо Русия.

© Reuters

Словашката нефтена компания "Словнафт" съобщи, че отново получава руски петрол по нефтопровода "Дружба", след като заедно с унгарската MOL платиха на Украйна транзитните такси за доставката вместо Русия.Избори 2022

Словакия отново получава руски петрол по нефтопровода "Дружба", след като по-рано Братислава и Будапеща платиха транзитните такси, дължими от Русия.


Във вторник Украйна спря кранчето по южното отклонение на тръбата, тъй като според условията на договора й с Москва транзитира горивото само срещу предплата.


Русия обяви, че не може да се издължи заради европейските санкции, въведени срещу руската държавна компания "Транснефт".
"Ройтерс" съобщава, че Унгария, която заедно със Словакия, плати таксите вместо Русия, разчита на подновяване на доставките от четвъртък.


Както беше съобщено по-рано, руската и украинската транспортни компании "Транснефт" и "Укртранснафта" приеха предложение от словашката "Словнафт" и унгарската нефтена компания MOL да платят транзитните такси, като плащанията са направени незабавно.


На 9 август стана известно, че доставката на руски петрол по "Дружба" през Украйна е спряна от 4 август поради проблеми с плащането на транзита на фона на санкциите. Руската "Транснефт" съобщи, че на 22 юли плащането за август е преведено на украинската страна, но парите са върнати по сметката на компанията седмица по-късно, въпреки липсата на решение на европейските регулатори как да се постъпва в такава ситуация.


Унгарската MOL и словашката "Словнафт" (също част от групата MOL) започнаха дискусии с украинската и руската страна относно възможността за плащане на дължимите такси, за да бъде възобновен транзитът.


От словашката компания обясниха, че не е имало прекъсване на производството в рафинерията в Братислава, тъй като са използвани резерви.


Засега няма съобщения за решение на проблема с транзита към Чехия - третата държава, засегната от спирането на южното разклонение на "Дружба".


Словакия, Чехия и Унгария получиха изключение от европейските санкции за въвеждане на ембарго на вноса на руски петрол и петролни продукти, което влиза в сила от края на годината. Германия и Полша, които се снабдяват от северното отклонение на нефтопровода "Дружба", доброволно се отказаха да бъдат включени в изключенията. България и Хърватия също получиха дерогации за руски доставки за рафинериите си, съответно до края на 2024 и 2023 г.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK