ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът и активността са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник"

Кредиторите на Украйна й разсрочиха 20 млрд. долара дълг

Противотанкови ограждения в центъра на Киев

© Reuters

Противотанкови ограждения в центъра на КиевУкрайна ще може да си спести почти 6 млрд. долара плащания по външния си дълг, след като в сряда постигна споразумение с международните си кредитори за двугодишна отсрочка по международни облигации за почти 20 млрд. долара. Така Киев ще се спаси от обяваване на международен фалит заради невъзможността да плаща.


Споразумението обхваща дължими държавни лихвени и капиталови плащания за 13 украински държавни облигации с падеж между 2022 и 2033 г.


"Благодарение на солидарността с Украйна, показана от общността на частните инвеститори заедно с официалния публичен сектор, ние ще можем да посрещнем нуждите на държавния бюджет по време на война", заяви украинският министър на финансите Сергий Марченко.
"Двугодишното замразяване на дълга има смисъл, защото дори войната да приключи скоро, ситуацията в Украйна няма да се подобри за една нощ", заяви Стюарт Кълвърхаус пред Ройтерс, главен икономист в базираната в Лондон изследователска фирма "Телимер" (Tellimer). Той добави, че кредиторите дори са били изненадани, че досега Киев е бил редовен по плащанията по падежи на облигации след началото на войната.


BlackRock Inс, Fidelity International, Amia Capital и Gemsstock Ltd са сред най-големите притежатели на дълга на Украйна, чиято стойност е спаднала с повече от 80%, от струпването на руски войски на нейните граници започна в края на 2021 г.


Отделно искане за съгласие, одобрено от кредиторите, включва промени в около 2,6 милиарда долара от така наречените гаранции за БВП, дериватна гаранция, която задейства плащания, свързани с брутния вътрешен продукт на страната.


Кредиторите на Ukravtodor и Ukrenergo, две държавни фирми, които имат държавни гаранции по дълга си, също одобриха отделни молби, подобни на предложените от суверена.


Предвид очакванията за свиване на украинската икономика с до 45% през 2022 г., кредиторите, включително Съединените щати, Великобритания и Япония, също се съгласиха със забавяне на изплащането на дълга. Членовете на Парижкия клуб (неформална междуправителствена организация, отпускащи кредити на държавно ниво,в която влизат 20-те най-богати държави) се съгласиха със спиране на плащанията до края на 2023 г.


"Това ще подобри паричния поток в чуждестранна валута за Украйна, но само по себе си е малко вероятно да е достатъчно за стабилизиране на валутните резерви", каза Карлос де Соуса, портфейлен мениджър на дългови пазари във Vontobel Asset Management.


Международните резерви на Украйна намаляха от 28.1 млрд. долара през март до 22.4 млрд. към края на юли.


Според Де Суза ще се наложи цялостно преструктуриране на украинския дълг, тъй като е "малко вероятно" Украйна да успее да си възвърне достъпа до пазара след две години.


С месечен фискален дефицит от 5 млрд. долара, Украйна е силно зависима от външно финансиране от западни съюзници и многостранни кредитори, включително Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка.


Досега тя е получила 12.7 млрд. долара под формата на заеми и безвъзмездни средства, показват данните на Министерството на финансите.


Съединените щати заявиха тази седмица, че ще предоставят допълнителни 4.5 милиарда долара на правителството на Украйна, с което общата бюджетна подкрепа, откакто Москва започна това, което нарича "специална военна операция", достигна 8,5 милиарда долара.


Украйна се опитв да договори с МВФ програма на стойност 15-20 милиарда долара, за да подпомогне икономиката си, каза управителят на нейната централна банка Кирило Шевченко, и правителството очаква да получи тази помощ преди края на годината


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK