ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът, активността и мандатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи

Без участието на България, западните съюзници обещаха 1.5 млрд. евро за оръжие за Украйна

Без участието на България, западните съюзници обещаха 1.5 млрд. евро за оръжие за Украйна

© ReutersЗападните съюзници се ангажираха да предоставят над 1.5 млрд. евро на Украйна под формата на военна помощ и обучение на нейните военни и съдействие за обезвреждане на мини по време на международна донорска конференция в Копенхаген в четвъртък. Тя беше домакинствана от министрите на отбраната на Дания, Великобритания и Украйна и в нея са участвали 35 делегации и ЕС.


От списъка на участниците, публикуван от украинското министерство на отбраната, става ясно, че България не е участвала във форума в датската столица.


Според датския министър на отбраната Мортен Бьодсков, средствата обещани на Украйна, могат да се увеличат до септември, когато военните министри ще се съберат отново, тъй като част от делегациите ще обявят допълнително своя принос.
Парите са предвидени за използване през тази и следващата година, каза Бьодсков. Полша, Словакия и Чехия също така се договориха да разширят производството на артилерийски системи, боеприпаси и друго военно оборудване за Украйна.


Великобритания обеща допълнителна военна помощ от 300 млн. евро, включително повече ракетни установки за залпов огън на Украйна. Британският министър на отбраната Бен Уолъс заяви, че Украйна ще получи и "значителен брой" прецизни ракети М31А1, които могат да поразяват цели до 80 км. съобщава Ройтерс.


Британският военен министър Бен Уолъс като един от домакините на донорската конференция, заедно с Украйна и Дания, обеща, че Лондон ще продължи военната подкрепа за Украйна, предоставяйки още ракетни системи и други модерни оръжия.

© Reuters

Британският военен министър Бен Уолъс като един от домакините на донорската конференция, заедно с Украйна и Дания, обеща, че Лондон ще продължи военната подкрепа за Украйна, предоставяйки още ракетни системи и други модерни оръжия.


В съвместно изявление страните участнички обещаха постоянна и устойчива военна подкрепа за Украйна и определиха четири приоритетни области, в които тя ще се организира: улесняване на продължаващото дългосрочно финансиране, подобряване на производството на въоръжение, включително артилерия и боеприпаси, развитие и укрепване на обучението на украински войници, и подпомагане на усилията на Украйна в разминирането.


Двадесет и шест държави изпратиха делегации на конференцията в Копенхаген, проведена, за да допълни сътрудничеството в рамките на водената от САЩ Контактна група за Украйна, която координира доставките на оръжие за украинските въоръжени сили. България не е член и на тази група, известна още като "Рамщайн".


Освен оръжие и амуниции, донорските държави се ангажираха с финансирането на проекти за обучение на украински военни и за участие в операции за обезвреждане на мини и друго оръжие на територията на Украйна. В началото на седмицата САЩ обявиха, че ще обучат 100 екипа сапьори за Украйна и ще финансират тяхната работа.


Исландия се ангажира да обучи инструктори за разчистването на мини в Украйна, а Норвегия - да помогне за обучението на украинската армия в Обединеното кралство. Преди това Швеция и Финландия съобщиха за същото.


Канада и Дания ще се включат с инструктори във воденото от Великобритания обучение на украински военни. По данни на Киев вече 2400 души са преминали курсовете, а още толкова са в лагери в момента, за да усвояват западната техника. Украйна си поставя за цел да обучи 10 хил. военни във Великобритания.


Единадесет европейски държави, включително Германия, както и САЩ, Великобритания, Канада, Австралия бяха представени на форума в Копенхаген.


Междувременно източник от германското правителство съобщи на Ройтерс, че Берлин планира да организира международна конференция през октомври за набиране на средства за възстановяването на Украйна след войната.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK