Реалистично ли е ЕС да спре да издава визи на руснаци

Реалистично ли е ЕС да спре да издава визи на руснаци

© ReutersИзбори 2022

В понеделник Финландия, а после и Естония и Латвия се опиха да извадят от августовската летаргия Брюксел, като призоваха ЕС да спре да издава визи на руски граждани за влизане в Шенген.


Идеята за това дойде от Киев, където изглежда се надяват, че обикновените руснаци могат да предивикат промяна в официалната политика на Кремъл и с гнева си да внушат на властите да сложат край на войната в Украйна.


Европа - най-посещаваната туристическа дестинация в света, е наясно със своята привлекателност за по-състоятелните руснаци от средната класа, които можеха да си позволят да пътуват в чужбина. Лишени заради санкциите от западните стоки - от луксозните марки дрехи до автоматичните перални, лекарствата, шампоаните и дори безалкохолните напитки, много руски граждани продължават да се ползват от имотите си в Европа и да се радват на възможността да почиват на по-топли от руските морета и на по-добре утъпкани писти от тези в Урал.
Но както каза тези дни естонският премиер Кая Калас


"Посещаването на Европа е привилегия, не човешко право"


ЕС винаги е твърдял, че политиката му за налагане на санкции не е насочена към обикновените граждани, а към властите, които могат да вземат решения и затова, когато става дума за визите, Брюксел не е стъпил по-.далече от чиновниците.


Премиерът на Естония Кая Калас

© EUCouncil

Премиерът на Естония Кая Калас


Още на втория ден от войната, ЕС отмени частично споразумението за облекчаване на визовия режим с Русия в частта му, отнасяща се до пътуването на членове на официални делегации, приносители на дипломатически паспорти, бизнесмени, депутати и представители на национални и регионални власти и парламенти и членовете на Върховния и на Конституционния съд на Русия.


Те отново трябва да подават документи за получаване на шенгенски визи по общия ред, представяйки доказателства за целта на пътуването си, както и да плащат пълния размер на визата - 80 евро. Но след началото на войната, а и със санкциите, които вече забраняват пътуване до Шенген на над 1100 чиновници, политици и бизнесмени, мярката няма особена практическа стойност.


Русия реципрочно отмени облекченията за същите категории европейски граждани на 1 май и обяви, че работи по различен режим за влизане и престой на чужденци, без да дава повече подробности.


Всъщност решението на Москва да изгони сред европейските дипломати, акредитирани в Русия, и служители на консулските служби, сериозно затруднява издаването на визи на руските граждани, каза говорител на Европейската комисия.


Решенията за туристическите визи, като най-масови и най-малко приоритетни, се бавят твърде дълго - просто няма кой да ги обработва. Така се случи с Латвия, Литва и Чехия, които преустановиха издаването на визи за повечето пътувания на руски граждани и затвориха част от консулските си служби, след като Русия изпразни посолствата им в отговор на изгонването на руски дипломати.


Сега европесйките държави обсъждат "координирани действия" във връзка с последното развитие, заяви в четвъртък говорител на Европейската комисия, запитан какво следва за останалите шенгенски държави от решението на Естония да спре да издава визи на руски туристи.


Според шенгенските правила с издадена от една шенгенска държава може да се пътува до всички останали в рамките на нейната валидност от 90 дни. За по-дълги периоди, за обучение и работа се изисква виза за съответната държава, която има различна валидност и важи само до нея. Затова решението на Талин би имало последици и за останалите 25 членове на безвизовото пространство.


Не всички са толкова решителни, като граничещите с Русия държави, които издават най-много входни визи на руски граждани след затваряне на въздушното пространство над Европа за руски самолети. Невъзможността да стигнат директно да Париж, Кан или Барселона накара руснаците да вземат визи от граничните държави, които след това използват, за да стигнат други дестинации във вътрешността на ЕС.


Най-предпазливи са държавите с големи руски диаспори. Германският канцлер Олаф Шолц, където живеят окол 3.5 млн. рускоговорящи, изрази съмнение, че обща шенгенска визова забрана за руските туристи може да се реализира.Той се мотивира с това, че от решението биха били засегнати хора, които нямат вина за действията на президента Владимир Путин в Украйна.


Точно на обратното мнение са в Киев.


Как се роди идеята за визова забрана


Явно, отговаряйки на Шолц, външният министър на Украйна Дмитро Кулеба написа в "Туитър" в четвъртък, че "Това е война на Русия, не само на Путин...Преобладаващото мнозинство руснаци подкрепят войната, радват се на ракетните атаки над украинските градове и на убийството на украинци. Нека руските туристи да се радват на Русия тогава".На същото мнение е и президентът Володимир Зеленски, който каза в интервю за "Вашингтон пост", че руснаците "трябва да бъдат оставени да живеят в собствения си свят, докато променят философията си".


Още в края на юли Украйна предложи Шенген и останалия западен свят да включи въпроси, свързани с войната в Украйна във въпросника за кандидатстване за визи за руски граждани.


В интервю за брюкселското издание "Политико" украинският специален пратеник за санкциите Олексий Макеев, казва, че би трябвало да се добавят въпроси дали кандидатът подкрепя войната, чувства ли се отговорен за нея и дали той и членове на семейството му са извършили военни престъпления в Украйна към желаещите да пътуват към Европа руски граждани.


"Настояваме тези руснаци, които подкрепят войната, да нямат достъп до свободния свят", каза Макеев пред "Политико" на 25 юли.


Според Киев добавянето на въпроси за войната ще накара руснаците "да мислят критично за действията на президента Владимир Путин и да окажат натиск върху правителството".


Апелът на Украйна изглежда дръзък, защото режимът за влизане и излизане в една държава е въпрос на национален суверинитет и тя сама определя правилата, по които да става това. Но украинците имаха и други невъзможни предложения, които се осъществиха като петролното ембарго, намаляването на персонала в руските посолства в Европа, търговията с руски луксозни стоки и затварянето на европейските пристанища за руски кораби.


Говорител на Европейската комисия съобщи в четвъртък, че държавите от ЕС обсъждат "координирани действия" по изпълнението на издадените за европейските посолства и консулства напътствия как да прилагат частично отмененото споразумение за облекчаване на визовия режим с Русия.


В тях има препоръки за индивидуално разглеждане на всяка кандидатура за издаване на шенгенска виза. Като евентуален мотив за отказ говорителят посочи "всякакви видове заплахи за обществения ред, за вътрешната сигурност или международните отношения", което дава доста свобода на националните власти, които биха искали да ограничат броя на визите, поставяни върху руски паспорти.


Националните власти са единствените, които са отговорни за оценката на кандидатите за виза и само те могат да ограничат издаването на документите за влизане, каза говорителят.


В същото време Брюксел ги предупреждава, че дори да въведат забрана, тя може да е само частична и не бива да включва издаването на хуманитарни визи, на визи на граждани, които имат разрешително за престой в ЕС, членове на семействата, на журналисти, дисиденти и др.

"Европейските държави трябва да гарантират, че винаги има категории хора, за които визи ще бъдат издавани", подчерта говорителят на Еврокомисията.


В неудобно положение


Пълна забрана за влизане в ЕС на руски граждани би довела до невъзможност за събиране на семейства, в които има членове, които са руски граждани, а целостта на семействата е основен принцип на миграционната политика на ЕС. Тя би затруднила и даването на подслон на хора, преследвани от режима в Москва заради инакомислие, което противоречи на принципите на демокрацията и свободата на изразяване - основни ценности на ЕС.


И после, както тези дни припомни "Политико", европейските лидрери ще трябва да се измъкнат някак си от клопката, която сами си поставиха. Те осъдиха остро решението на бившия американски президент Доналд Тръмп да забрани издаването на визи на граждани от осем държави, сред които Иран, Либия, Чад и Сирия през 2017 г. Тогава те казваха, че е нечестно и контрапродуктивно да се дискриминират гражданите само на основание на тяхната националност и да бъдат наказвани за действията на техните правителства.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK