ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът, активността и мандатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи

"Окупират" ли руснаците Белград

Руснаците в Белград си организират редовни срещи.

Руснаците в Белград си организират редовни срещи.От началото на войната срещу Украйна десетки хиляди руснаци са се преместили в Сърбия. Те организират протестни акции срещу Путин, откриват нови фирми и вдигат нивата на наемите в Белград, разказва "Дойче веле". Но защо точно Сърбия?


Трийсетина млади мъже и жени са насядали на сгъваеми столчета в едно таванско помещение в центъра на Белград пред импровизирана сцена. Говорят на руски.


Организатор на срещата е Иля Пинскер, който е собственик на звукозаписно студио. Напуснал е Русия с еднопосочен билет, с колегите си и с котката си. "След нападението срещу Украйна на 24 февруари ситуацията в Русия стана нетърпима. Просто трябваше да се махнем", казва той.


Над хиляда новорегистрирани руски фирми
Но защо точно Сърбия? Принципно правителството в Белград осъди нападателната война на Русия в Украйна, но Сърбия не подкрепя санкциите срещу режима в Москва. Славянският език и общата православна вяра са база за близостта на голяма част от сръбското общество с Русия, а и далеч не само крайната десница в балканската държава подкрепя неприкрито войната на Путин.


Въпреки това от края на февруари до днес между 30 и 50 хиляди руски граждани са се прехвърлили в Сърбия. Официални данни за техния брой няма, но едно е сигурно: от началото на войната срещу Украйна десетки хиляди руснаци са открили свои сметки в сръбски банки. А Сръбската търговско-промишлена палата е регистрирала над хиляда нови фирми, чиито собственици са руски граждани. Повечето от тях са в IT сектора.


Руснаците нямат нужда от виза


"Избрах Сърбия, защото тя е от малкото страни, които пускат руски граждани без виза", казва за ДВ 34-годишната московчанка Катя Казина. За нея граничи с шизофренията това, че противничка на Путин, каквато е тя, се е озовала в страна с толкова много привърженици на режима в Кремъл. "Но това е нищо в сравнение с трудностите, които срещат хората, бягащи от войната в Украйна."


Московчанката Катя Казина се е присъединила в Белград към неправителствената организация "Жени в черно".

Московчанката Катя Казина се е присъединила в Белград към неправителствената организация "Жени в черно".


В Русия Катя е работила в издателство. От години протестира редовно срещу режима на Путин. В Белград младата активистка се е присъединила към неправителствената организация "Жени в черно", която навремето е организирала протести срещу войните в бивша Югославия, а сега протестира срещу войната на Русия срещу Украйна. Но и привържениците на Путин демонстрират редовно - в подкрепа на войната и за победа на Русия.


"Сърбите не знаят нищо за Русия"


Катя трудно може да си обясни това отношение на сърбите към Русия. Малцина в страната учат руски, почти никой не е ходил в Русия, казва тя. "Сърбите не знаят и какво говорят руснаците за тях - например че са много мудни в работата си или пък че имат нисък жизнен стандарт." Катя смята, че любовта на сърбите към Русия се опира на "незнанието им за живота в Русия - да не говорим за мащабите на репресиите и бруталността, с която режимът действа в Украйна и дори срещу собствения си народ. Или пък колко мощна е пропагандата".


Московчанката не може да каже много за сънародниците си. "На протестните ни акции идват редовно между 50 и 100 души от няколкото десетки хиляди руснаци, които живеят в Белград." Разочарование струи и от следващата ѝ забележка: тя смята, че повечето руснаци са се преместили в Сърбия, защото Spotify и Netflix вече не работят в Русия. Много от тях са аполитични, добавя Катя.


Не всички сърби харесват руснаците


Групата във фейсбук "Руснаци, украинци, беларуси и сърби заедно против войната" има 3624 членове. Това обаче не е много, отбелязва нейният администратор Петър Никитин. Целта на инициативата е да информира сръбската общественост за проявите, насочени срещу войната в Украйна, в които участват и руснаци. Никитин нарича това "контрапропаганда".


Демонстрация на привърженици на Путин в Белград.

Демонстрация на привърженици на Путин в Белград.


А сръбското общество има спешна нужда от повече информация за Русия и руснаците, защото наред с широко разпространената русофилия в Белград има и много хора, които изпитват дълбоко отвращение към всичко, свързано с бившия Съветски съюз. Така например келнерът в ресторант "Мала Славия" мрази еднакво силно и руснаците, и украинците. "Липсват им маниери и смятат, че щом имат пари, всичко им е позволено", казва той.


Освен това много сърби виждат, че преселниците от Русия влияят на цените на жилищния пазар. "Ще окупират ли руснаците Белград", попита булевардното издание "Блиц" през април тази година. В публикацията бе казано, че руснаците купуват жилища и вили, без да се интересуват много от цената. А според брокери на недвижими имоти наемите в сръбската столица вече са двойно по-високи, отколкото преди началото на войната в Украйна.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK