ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
37.8%активност

Източник: Резултатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник", активността - на "Алфа Рисърч"

Руски евреи се насочват към Израел, докато Кремъл взе на прицел помагаща им организация

Еврейската агенция за Израел в Москва

© Reuters

Еврейската агенция за Израел в МоскваВ часовете след като Русия нахлу в Украйна през февруари, Иля Фоминцев, 43-годишен онколог и директор на медицинска благотворителна организация, излезе на протест по улиците на Москва.


Той беше задържан и осъден на 20 дни арест.


От страх за бъдещето си, подобно на много други противници на "специалната военна операция" в Украйна, Фоминцев решава да напусне страната.
Но докато други опозиционно настроени руснаци се насочват към Турция, Грузия и Армения, Фоминцев по съвет на стар пациент започва да събира документи, доказващи еврейския му произход, и си записва среща в израелското консулство.


"От еврейски произход съм и единствената възможност за мен да емигрирам беше в Израел", каза Фоминцев в интервю в новия си дом в Тел Авив.


Като цяло в други страни е невъзможно да узакониш присъствието си, също така е невъзможно да отвориш банкови сметки там или да правиш бизнес. Израел беше единствената възможност, която имах, и се възползвах от програмата за репатриране.


Иля Фоминцев


Фоминцев е част от подновената вълна на еврейска емиграция от Русия, при която, макар и да не бе толкова голяма, колкото предишните предреволюционни и постсъветски изселвания, десетки хиляди руснаци се устремиха към еврейската държава.

Според данни на израелското правителство 20 246 руснаци са емигрирали в Израел между януари и юли 2022 г., като броят им е скочил от около 700 на месец през февруари до над 3000 през март. За разлика от тях през цялата 2019 г. само 15 930 руснаци са емигрирали в Израел.

Повечето от емигрантите от Русия са евреи, но някои може да имат само близки роднини, които са евреи. Съгласно Закона за завръщането на Израел човек се нуждае от поне един дядо и баба евреин, за да има право на незабавно гражданство. Около 600 хил. руснаци отговарят на изискванията.


Мащабът на емиграцията, изглежда, е изненадал руските власти и може би е предизвикал отмъщение от страна на Кремъл.


Съдебно дело


През юли руското министерство на правосъдието поиска ликвидирането на московския клон на Еврейската агенция за Израел, организация с нестопанска цел, която помага на чуждестранни евреи, които искат да се преместят в Израел. Първото съдебно заседание е насрочено за утре в Басманния районен съд на Москва, който често разглежда политически чувствителни дела.


Агенцията казва, че дейностите ѝ по обслужването на еврейските общности в Русия ще продължат, за да се гарантира, че те процъфтяват и остават свързани с наследството си.


Въпреки че делата срещу Еврейската агенция формално са свързани с нарушения на руските закони за защита на данните, израелският министър по въпросите на диаспората Нахман Шаи през юли обвини Русия, че се опитва да накаже Израел за позицията му по отношение на Украйна.


"Руските евреи няма да бъдат държани заложници на войната в Украйна. Опитът да се накаже Еврейската агенция за позицията на Израел по отношение на войната е достоен за съжаление и обиден", каза Шаи.


Въпреки че Израел не предостави на Украйна военна подкрепа, той предложи на Киев хуманитарна помощ и дипломатическа подкрепа.

Тъй като Еврейската агенция е изправена пред закриване, руската емиграция в Израел вероятно ще стане по-скъпа при липсата на щедрата финансова подкрепа, която предоставя на бъдещите израелци. В случая с Фоминцев Еврейската агенция е платила самолетни билети за него, жена му и трите му деца. Когато Константин Коновалов, 33-годишен графичен дизайнер, който напуснал Москва с приятелката си и домашното си куче, пристигнал на летището в Тел Авив през април, агенцията дори им поръчала такси до новия им дом.

Коновалов каза: "Мисля, че затварянето на агенцията ще се отрази по-малко на московчани, които, разбира се, могат да си позволят да се репатрират, и повече на хората от регионите, които нямат пари."


Но според София Голдман, ръководител на московска консултантска компания, която помага с емиграцията в Израел, делото срещу Еврейската агенция не е намалило интереса към емиграцията, който продължава да расте. Вместо това видът на молбите, които получава, се промени, тъй като потокът от емигранти продължава.


"Ако по-рано при нас са кандидатствали хора, които наистина са имали някаква добра документална база за получаване на гражданство, днес ни се обаждат по-често с въпрос за проверка на произхода им. Обаждат се с предположения: "Мисля, че баба ми, дядо ми, моят далечен роднина имаше еврейски корени, нека проверим това."


За някои емигранти, които успяват да стигнат до Израел, реалностите на живота в чужбина могат да се окажат като културен шок. Коновалов, който учи иврит по пет часа на ден и се наслаждава на работата в процъфтяващия сектор на стартъп компаниите в Израел, каза, че е изненадан колко много изостават израелските сектори на банкирането и доставката от руските.


Не изключвам да се върна, ако един ден нещо се промени в Русия. Москва все още е много важна за мен и е трудно да напуснеш родния си град.


Константин Коновалов

Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK