Действията в ООН за изолирането на Русия намаляват

Генералният секретар Антониу Гутериш на среща в четвъртък в Киев с президента Володимир Зеленски

© Reuters

Генералният секретар Антониу Гутериш на среща в четвъртък в Киев с президента Володимир ЗеленскиИзбори 2022

В юнска вечер под полилеите на руската мисия на ООН в Ню Йорк десетки посланици в ООН от Африка, Близкия изток, Латинска Америка и Азия присъстваха на прием за отбелязване на националния празник на страната - по-малко от четири месеца след като нейната армия нахлу в съседна Украйна.


"Благодарим на всички вас за вашата подкрепа и вашата принципна позиция срещу така наречения антируски кръстоносен поход", каза им руският посланик в ООН Василий Небензя, след като обвини страни, които не назова, че се опитват да "отменят" Русия и нейната култура.


Множеството от посланици илюстрира трудностите, пред които са изправени западните дипломати в опитите си да поддържат международната решимост да изолират Русия по дипломатически път след първоначалната вълна от заклеймяване от ООН на нападението срещу Украйна.
Предпазливи поради разочарованието и загрижеността на някои държави, че войната поглъща твърде много глобално внимание от близо шест месеца, без изгледи ООН да успее да сложи край, западните дипломати признават, че са ограничени в това как могат да притискат Русия освен да участват в срещи.


Действията в ООН за изолирането на Русия намаляват

© Reuters


"С проточването на войната, стана по-трудно да се намерят смислени начини за наказване на Русия", каза Ричард Гоуън, директор за ООН в независимата Международна кризисна група.


В някои случаи западните страни избягват някои конкретни ходове, опасявайки се от слаба подкрепа, тъй като нарастващият брой въздържали се е сигнал за нарастващо нежелание да се противопоставят публично на Москва, казаха дипломати и наблюдатели.


Според дипломати Европейският съюз обмислял план през юни да назначи експерт на ООН, който да разследва нарушенията на човешките права в Русия, но отхвърлил идеята поради опасения, че почти половината от 47-членния Съвет на ООН по правата на човека в Женева може да й се противопостави.


"Държавите се питат: "Наистина ли е толкова мъдро да си сред онези, които победиха Русия", каза Олаф Винцек, директор на женевския офис на германската фондация "Конрад Аденауер".


Действията в ООН за изолирането на Русия намаляват

© Reuters


Костюми и шоколади


Руската мисия към ООН в Женева заяви, че западните държави "знаят много добре, че е невъзможно да се изолира Русия, тъй като тя е глобална сила".


Дипломатическата изолация не подейства и на тайно гласуване в Женева за определяне на най-добрата "национална рокля" на прием през юни. Руски дипломат спечели и видео показа, че е наградена с кутия шоколадови бонбони. Делегацията на Украйна напусна.


С право на вето в 15-членния Съвет за сигурност на ООН, Русия може да се предпази от съществени действия като санкции, но също така води кампания за притъпяване на подкрепата за западните дипломатически ходове на други места.


Преди гласуването на 193-членното Общо събрание на ООН през април за отстраняване на Русия от Съвета по правата на човека, Москва предупреди страните, че гласуване "за" или въздържане ще се разглеждат като "неприятелски" с последствия за отношенията им. Воденият от САЩ ход успя - събра 93 гласа "за", 24 гласа "против" и 58 "въздържал се".


Посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд каза, че Русия е успяла да повлияе на някои страни с "фалшивия си разказ", че западните санкции са виновни за глобалната хранителна криза, предизвикана от войната на Москва, но твърди, че това не е прераснало в по-голяма подкрепа за Русия.


"Повече от 17 африкански страни се въздържаха от страх благодарение на руски тактики за сплашване срещу тях. Така че трябва да сме наясно с това", каза тя пред комисията по външни отношения на Сената на САЩ през юли.


Руският постоянен представител в ООН Василий Небензя

© Reuters

Руският постоянен представител в ООН Василий Небензя


Червени линии


В рамките на една седмица след нахлуването на 24 февруари почти три четвърти от Общото събрание гласуваха да порицаят Русия и да поискат от нея да изтегли войските си. Три седмици по-късно то отново категорично осъди Русия за създаването на "ужасна" хуманитарна ситуация.


"Подкрепата ще намалее, защото резолюциите от март доста вдигнаха летвата и няма апетит за по-нататъшни действия, освен ако не бъдат прекрачени червените линии", каза високопоставен азиатски дипломат, пожелал анонимност.


Някои дипломати предполагат, че такива червени линии могат да бъдат атака с ядрено или химическо оръжие, смърт на цивилни в голям мащаб или анексиране на украинска територия.


Западните държави успяха да се съсредоточат върху изборите в органите на ООН. За първи път от създаването на агенцията на ООН за децата УНИЦЕФ през 1946 г. Русия не успя да спечели преизбиране в борда през април и не успя да заеме места в други органи.


Но в Световната здравна организация през май около 30 държави, половината от които от Африка, не се явиха за гласуване на резолюция за Украйна, което накара някои присъстващи делегати да се пошегуват, че сигурно пропускат парти.

"Най-озадачаваща за нас е идеята, че конфликт като този по същество се насърчава да продължи безкрайно", каза високопоставен африкански дипломат, пожелал анонимност, цитирайки западните доставки на оръжия за Украйна и липсата на реални преговори за мирно прекратяване на конфликта.

Украйна поиска Русия да бъде изключена от ООН. Но извършването на безпрецедентния ход изисква препоръка на Съвета за сигурност - която може да бъде блокирана от Русия - и след това гласуване на Общото събрание.


Друг вариант може да бъде отнемане на пълномощията на представителите на руския президент Владимир Путин, но това ще изисква най-малко мнозинството от подкрепата на Общото събрание.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK