Британското разузнаване: дезинформацията е основата на стратегията на Русия

Британското разузнаване: дезинформацията е основата на стратегията на Русия

© ReutersРусия не успя да спечели позиции в киберпространството срещу Украйна почти шест месеца след нахлуването си в страната. Това заявява в статия за сп. "Икономист" ръководителят на британската служба за разузнаване и киберсигурност и GCHQ.


"Досега президентът Путин изцяло губи информационната война в Украйна и на Запад. Въпреки че това е повод за празнуване, не трябва да подценяваме как руската дезинформация се разиграва другаде по света", пише в статията Джереми Флеминг, цитиран от Ройтерс.


Той прави сравнение между пропадналите първоначални планове на Русия за блицкриг в Украйна и първоначалните цели за овладяване на онлайн пространството, които според него също са се провалили. Флеминг определя като "безотговорен и безразборен" начина, по който Москва използва инструментите за въздействие в киберсферата.
Шефът на британското киберразузнаване цитира инсталирането от Русия на зловредния софтуер WhisperGate, който засегна дейността на украинската администрация, без да постигне целта си да унищожи и обезличи украинските правителствени системи.


В статия се прави паралел с действията на Русия в Сирия и на Балканите. Флеминг пише, че преди Украйна Москва е действала по сходна схема, при която дезинформацията е основна част от стратегията на Русия. GCHQ обаче успя да прихване и да предупреди навреме, пише британският разузнавач.


Без да навлиза в подробности, Флеминг посочва, че Националните киберсили на Обединеното кралство могат да отговорят на Русия, като разположат британска военна част, която използва офанзивни киберинструменти.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK