Руският върховен съд отне лиценза на сайта на "Новая газета"

Главният редактор на "Новая газета" Дмитрий Муратов на излизане от Върховния съд в Москва

© Reuters

Главният редактор на "Новая газета" Дмитрий Муратов на излизане от Върховния съд в МоскваВърховният съд на Русия уважи иска на комуникационния регулатор Роскомнадзор водещата независима медия "Новая газета" да остане без лиценз, пише ТАСС. Изданието съобщи, че ще обжалва.


Решението на съда следва анулирането на лиценза на печатната версия от Басманния съд по-рано през септември. Заличена е и регистрацията на друг проект на изданието, "Новая рассказ-газета", ръководен от останали в Русия журналисти на медията (част от екипа напусна и създаде извън страната "Новая газета. Европа").


"Новая газета", вестникът на Нобеловия лауреат Дмитрий Муратов, спря работа още в края на март след предупреждения от Роскомнадзор за начина на отразяване на войната в Украйна (все още наричана в Русия "спецоперация").
И "Новая газета", и "Новая рассказ-газета" в момента са блокирани в Русия по искане на прокуратурата.


Сред поводите, изтъкнати от регулатора, са фактът, че не е предоставен устав на властите в законово установения срок и че в материали са споменавани "чуждестранни агенти" без обозначения.


Ние сме противоотровата срещу тиранията
Ние сме противоотровата срещу тиранията

Медията спря работа месец след началото на войната в Украйна, след като получи две писмени предупреждения от регулатора заради това, че не публикува към всяка статия информация, че е обявена за чуждестранен агент. Част от редакционния екип стартира нов проект в Европа.


Редакцията нарече решението "унищожение и убийство". Пред РБК Муратов го определя още като "поръчково и политическо".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK