ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът и активността са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник"

Какво целят псевдореферендумите на Путин

Разрушена сграда в Мариупол

Разрушена сграда в МариуполРусия се стреми да изглежда безучастна по отношение на предстоящите референдуми в Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие, но те са организирани от нейни хора с единствената цел присъединяване към федерацията.


Първите декларации за намерения се появиха още през пролетта, а сега Русия иска по бързата процедура да присъедини окупираните области в Южна и в Източна Украйна. Гласуването за присъединяването трябва да се проведе едновременно в регионите Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие в продължение на няколко дни - от 23 до 27 септември. Става дума за предимно рускоговорящи области в Украйна. В последната си реч руският президент Владимир Путин спомена, че Москва ще признае резултатите.


Подобно на анексията на Крим през 2014 г. Русия се стреми да изглежда безучастна. Но местните украински политици, които обявиха провеждането на "референдумите" в последните дни, са назначени от Москва и се ползват с нейната военна подкрепа. Както в случая с Крим преди две години гласуването бе изтеглено напред - първоначалната възможна дата бе четвърти ноември. В Украйна регионалните референдуми са забранени. А независими наблюдатели няма да има - както нямаше и в Крим.


Гласуване под полицейска охрана
Но различията надделяват. Донецк и Луганск са сепаратистки републики, които от 2014 г. насам фактически са под руски контрол и непосредствено преди навлизането на руските войски през февруари бяха обявени от Путин за независими държави. А областите Херсон и Запорожие бяха окупирани частично или почти изцяло от Русия едва в началото на инвазията. И в четирите региона и до днес се водят битки. Псевдореферендум бе планиран и в окупираните доскоро райони източно от Харков, където успешната украинска контраофанзива успя да го предотврати.


Според руските медии при гласуването ще има разлики. В Донецк и Луганск бюлетината съдържа само един въпрос: присъединяване към Руската федерация. В Херсон и Запорожие се очаква въпросите да бъдат три: излизане от Украйна, основаване на независима държава и присъединяване към Русия. Гласуване ще има и в самата Русия, в която от 2014 г. насам са избягали стотици хиляди украинци. Но пък голямата част - няколко милиона - са избягали към контролираните от Киев региони на Украйна.


Електронно гласуване не е предвидено. В Запорожие наред с другото ще има и мобилни избирателни екипи с полицейска охрана, които ще посещават домовете, каза по руската държавна телевизия назначеният от Русия областен управител Евгений Балицки.


След като присъединяването бъде формализирано, бойците от Донецк и Луганск трябва да бъдат приети в руската армия. Планът на Москва за Херсон и Запорожие е друг: там ще се търсят доброволци за участие в бойните действия.


Руският политолог Дмитрий Орешкин заяви пред Дойче веле, че първоначалният план на Русия ще бъде подложен само на привидно редовно гласуване. Гласуване "по време на война, при положение че половината от населението е избягала", не може да бъде възприемано сериозно.


Има ли мнозинство за присъединяването?


Достоверни проучвания за актуалните настроения в окупираните от Русия украински области няма. В допитване, проведено през 2019 г. по поръчка на берлинския Център за източноевропейски и международни изследвания, по-малко от половината жители на сепаратистките райони Донецк и Луганск се обявяват за присъединяване към Русия (45 процента). Получаването на автономен статус се подкрепя от 27 процента, а за завръщане към Украйна тогава пледират 54 на сто от запитаните в тези два региона.


Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на "Дойче веле" като цяло.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK