На живо

Мобилизацията в Русия започна сред протести и палежи

Опашка на един от деветте гранични пункта между Русия и Финландия. От Хелзинки казват, че трафикът се е повишил, но е под контрол.

© Reuters

Опашка на един от деветте гранични пункта между Русия и Финландия. От Хелзинки казват, че трафикът се е повишил, но е под контрол.Първите реални действия по мобилизирането на руснаци по заповед на Путин започнаха днес сред съобщения за близо хиляда арестувани във вчерашните протести, палеж на администрация в Западна Русия и засилен трафик по границите.


"Дневник" следи събитията, свързани с войната в Украйна и първата мобилизация от Втората световна война насам.

На живо

Зеленски към руснаците: Борете се, бягайте или се предайте

Зеленски към руснаците: Борете се, бягайте или се предайте


Президентът на Украйна Володимир Зеленски използва тази вечер редовното си изявление, за да се обърне на руски към руснаците по повод частичната военна мобилизация, обявена ден по-рано от Владимир Путин:


"Ще обясня на руснаците на руски какво се случва.


В градовете на Русия имаше протести против мобилизацията - макар и да не са масови, но ги имаше и ги има. И това се случва не само в Москва и Петербург. Знаем реалното настроение в регионите на Русия. Виждаме, че хората в Дагестан, в Бурятия, в другите национални републики и области на Русия разбират, че просто ги захвърлиха.


Захвърлиха ги да умрат.


Защо, например, дагестанците или който и да е друг трябва да загива в Харковска област или край Донецк? Защото един човек в Русия така е решил. За всички граждани на Русия. Няма друга причина. Така иска той.


Всички вие вече сте съучастници в тези престъпления. Убийства и изтезания на украинци. Защото мълчахте. Защото мълчите.


И сега за вас е време за избор. За мъжете в Русия това е избор да загинат или да живеят, да станат сакати или да запазят здравето си. За жените в Русия изборът е да изгубят завинаги мъжете, синовете и внуците си или да опитат да ги защитят от гибел. От войната. От един човек.


Само се замислете за количеството хора, които искат да заберат. Със сигурност знаем, че повиквателните за 300 хиляди души са предварително напечатани и подписани - преди решението за мобилизация го доказа нашето разузнаване.


Но руското ръководство се кани да събере в армията до един милион мъже. Това е главното, което премълчават. Знаем, че ще събират всички, безразборно. И не само воените от запаса, а всякакви мъже. Всеки, когото така са сплашили, че да се бои от избягване на войната повече, отколкото да загине във войната.


55 хиляди руски войници загинаха в тази война за половин година. Десетки хиляди са ранени, осакатени. Искате повече? Не? Тогава протестирайте! Борете се! Бягайте! Или се предавайте в украински плен. Това са вариантите за вас, за да оживеете.


Руски майки, не се съмнявайте - децата на вашата върхушка няма да се окажат на бойното поле. Тези, които взимат решенията за страната ви, пазят децата си. А вашите деца дори не ги погребват."

Чехия няма да издава хуманитарни визи на руснаци, бягащи от мобилизация

Чешката република няма да издава хуманитарни визи на руски граждани, бягащи от призовки за мобилизация, каза в четвъртък външният министър Ян Липавски. "Разбирам, че руснаците бягат от все по-отчаяните решения на Путин. Но тези, които се кандидатират за визи, защото не искат да изпълнят задължение, наложено от собственото им правителство, не отговарят на критериите за хуманитарна виза", каза Липавски пред "Ройтерс".


Неговата позиция съответства на тази на Латвия, Литва и Естония, които заявиха в сряда, че няма да предложат убежище на руснаци, бягащи от мобилизирането.

Полша раздава йодни таблетки заради тревога за АЕЦ Запорожие

Полша раздава йодни таблетки заради тревога за АЕЦ Запорожие

© ReutersПолша, загрижена за сраженията около украинската атомна електроцентрала Запорожие, снабди с йодни таблетки регионалните противопожарни служби, за да ги раздадат на хората в случай на радиоактивно замърсяване, каза заместник-министър в четвъртък. Йодът се счита за начин за защита на тялото срещу състояния като рак на щитовидната жлеза в случай на радиоактивно облъчване.


"След съобщенията в медиите за сражения в близост до атомната електроцентрала Запорожие решихме... преди време да предприемем защитни действия чрез раздаване на йод", каза заместник-министърът на вътрешните работи Блажей Побожи пред частната телевизия Radio Zet. "Искам да успокоя всички граждани, че това са рутинни, превантивни действия, които трябва да ни защитят в случай на ситуация, която... надявам се, че няма да се случи", добави той.


Ръководителят на агенцията за атомна енергия на ООН (МААЕ) каза в сряда, че няма да се откаже от плана за създаване на защитна зона около централата в Запорожие, въпреки плановете на Русия да мобилизира нови войски и да проведе референдум в региона.

Страните от НАТО: Никога няма да признаем фалшивите референдуми на Путин

Страните от НАТО: Никога няма да признаем фалшивите референдуми на Путин

© ReutersНАТО осъди в четвъртък плановете на Москва да проведе референдуми в окупираните от Русия региони на Украйна и призова всички държави да отхвърлят това, което нарече "явните опити на Русия за териториално завладяване".


"Фиктивните референдуми в Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска области на Украйна нямат легитимност и ще бъдат грубо нарушение на Устава на ООН", се казва в изявление на Северноатлантическия съвет, обединяващ страните-членки на алианса. "Съюзниците от НАТО няма да признаят тяхното незаконно и нелегитимно анексиране. Тези земи са Украйна", се добавя в него.


Референдумите за присъединяване към Русия трябва да се проведат от петък до вторник в няколко до голяма степен контролирани от Русия региона в Източна и Южна Украйна, които обхващат около 15% от територията на страната.

Финландия обмисля да затвори границата си за повечето руснаци

Финландия обмисля да затвори границата си за повечето руснаци

© ReutersФинландия заяви в четвъртък, че обмисля да забрани на повечето руснаци да влизат в страната, тъй като трафикът през границата от източната съседка се "засили" след заповедта на президента Владимир Путин за частична военна мобилизация.


Финландските сухопътни гранични пунктове остават сред малкото места за влизане в Европа за руснаците, след като поредица от западни държави затвориха както физическите граници, така и въздушното си пространство за руски самолети в отговор на руската инвазия в Украйна.

Премиерът Сана Марин каза в четвъртък, че правителството оценява рисковете, породени от лица, пътуващи през Финландия, и обмисля начини за рязко намаляване на руския транзит. "Волята на правителството е много ясна - ние вярваме, че руският туризъм (към Финландия) трябва да бъде спрян, както и транзитът през Финландия", каза Марин пред репортери. "Вярвам, че ситуацията трябва да бъде преоценена след вчерашните новини", добави тя.


На граничния пункт Ваалимаа, на около три часа път с кола от втория по големина град в Русия Санкт Петербург, около 13:15 ч. три ленти с автомобили се простираха на 300-400 метра, каза граничен служител пред "Ройтерс".


Пунктът е един от деветте по 1300-километровата граница на Финландия с Русия, най-дългата в Европейския съюз. Въпреки че трафикът от Русия беше по-натоварен от нормалното, граничните служители казаха в изявление, че не се е променил "тревожно" през последните дни в сравнение с времето преди пандемията. В изявлението се предупреждава, че в социалните медии се разпространява "неточна и подвеждаща" информация.


Гранични служители казаха на "Ройтерс", че значителна част от пристигащите руснаци пътуват с туристически визи. Туристите трябва да представят визи и документи, които доказват по-нататъшните им маршрути, като например самолетни билети, хотелски резервации или покана от приятел. Но граничните служители не могат да проверят дали наистина планират да се върнат, каза Елиас Лайне, заместник-началник на граничната станция Ваалимаа.


Естония, Латвия, Литва и Полша, другите страни от ЕС, които граничат с руска територия, започнаха да връщат руски граждани от границата в полунощ в понеделник, заявявайки, че не трябва да пътуват, докато страната им е във война с Украйна. Трите балтийски държави няма да предложат убежище на руснаци, бягащи от мобилизацията, казаха техните министри в сряда.

Китай призова за преговори между Москва и Киев без предварителни условия

Китайският външен министър Ван И призова страните в конфликта в Украйна да възобновят диалога и преговорите за разрешаване на ситуацията без предварителни условия. Той заяви това на заседание на Съвета за сигурност на ООН за ситуацията в Украйна.


"На първо място трябва да се придържаме към диалог и преговори. Основен приоритет за страните е възобновяването на диалога без предварителни условия", каза дипломатът. Той също така призова двете страни да обсъдят възможни варианти като условие за прекратяване на конфликта.


Ван И е казал още на среща с ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел, че ситуацията в Украйна показва тенденция за дългосрочен конфликт, а отрицателните странични ефекти стават все по-сериозни и това не устройва Китай.

Секретен пункт от указа на Путин бил за 1 млн. мобилизирани

Секретен пункт от указа на Путин бил за 1 млн. мобилизирани


Секретният седми параграф от указа на президента Владимир Путин за мобилизация позволява на Министерството на отбраната да призове един милион души. Това твърди "Новая газета. Европа", цитирайки източник от президентската администрация. За 300 хиляди души говори единствено министърът на отбраната Сергей Шойгу в интервюто веднага след изявлението на президента в сряда.


Според източници в няколко министерства там не са получили пълния текст на указа и няма как да видят засекретената част през междуведомствена система за документооборот (МЕДО).


Подробности - тук.

Песков: Не бягат мобилизирани, законно е връчването на призовки на арестувани

Песков: Не бягат мобилизирани, законно е връчването на призовки на арестувани

© ReutersКремъл в четвъртък заяви, че са "преувеличени" съобщенията за отпътуване в чужбина на мъже в наборна възраст от Русия след съобщението на президента Владимир Путин за частична мобилизация.


"Ройтерс" съобщи в сряда, че полетите за следващите дни от Русия до близки страни, включително Армения, Турция, Азербайджан и Сърбия, са напълно разпродадени още при новината, че президентът ще прави специално изявление. Съобщава се за дълго чакане по сухопътните граници на Русия с Грузия, Финландия, Казахстан и Монголия.


В разговор с репортери Песков каза: "Информацията за някаква шумотевица на летищата и така нататък е много преувеличена... Има много фалшива информация за това. Трябва да бъдем много внимателни, за да не станем жертва на невярна информация по този въпрос."

Песков отказа да отрече съобщенията в руските медии, че някои протестиращи срещу мобилизацията, задържани в сряда вечерта, са получили призовки, като каза: "Това не противоречи на закона." Руският новинарски сайт "Медиазона" съобщи, че най-малко трима мъже, задържани в Москва, са получили призовки за мобилизация, докато са били в полицейски участъци.


Правозащитната група "ОВД-инфо" съобщи, че над 1300 души в 38 града са били задържани в сряда за протест срещу указа за мобилизация.


На въпрос дали кампанията в Украйна, която Москва нарича "специална военна операция", все още върви според плановете Песков каза: "Специалната операция започна да изпълнява целите си в Украйна. Сега де факто сме изправени пред НАТО с всичките им логистични възможности. Това доведе до тази необходима стъпка."


Той обаче продължава да смята, конфликтът в Украйна не бива да се нарича война, настоявайки на описанието, което Кремъл използва, откакто нареди войски в Украйна на 24 февруари. Употребата на думата "война" за случващото се преследва от закона като обида на руската армия.


Задържане снощи на протестиращи в Москва срещу мобилизацията.

© Reuters

Задържане снощи на протестиращи в Москва срещу мобилизацията.

Орбан за пореден път: Санкциите на ЕС срещу Русия трябва да бъдат отменени

Орбан за пореден път: Санкциите на ЕС срещу Русия трябва да бъдат отменени


Унгарският премиер Виктор Орбан каза на управляващата си партия "Фидес", че санкциите срещу Русия, наложени от Европейския съюз, трябва да бъдат отменени, съобщи проправителственият всекидневник "Модяр немзет" (Magyar Nemzet) късно в сряда. Правителственият говорител Золтан Ковач потвърди коментарите пред "Ройтерс".


Думите му са от среща при закрити врата на членовете на партията в сряда преди началото на есенния политически сезон.


Magyar Nemzet цитира думите на Орбан - без да посочва свой източник - че санкциите на ЕС били повишили цените на газа и инфлацията и ако тези мерки бъдат отменени, цените на газа ще паднат с 50% незабавно, както и инфлацията също ще намалее.


Без санкции Европа би могла да възвърне силата си и да избегне надвиснала рецесия, цитира изданието думите на Орбан, който повтаря предишната си позиция, че санкциите нанасят повече щети на Европа, отколкото на Русия.

За Кирил Петков действията на Путин са недопустими, призова за преговори и изтегляне от Украйна

Кирил Петков

© Юлия Лазарова

Кирил ПетковВойната навлезе в критична и опасна фаза", написа във "Фейсбук" съпредседателят на "Продължаваме промяната" и бивш премиер Кирил Петков в първата си реакция след обявената мобилизация.


"По-нататъшна ескалация е абсолютно неприемлива и целият свят трябва да се противопостави. Решението на Кремъл за частична мобилизация и заплахата за използване на ядрени оръжия са недопустими! Днес, в Деня на Независимостта на България, си припомняме, че всяка страна има право да следва своя собствен път - без намеса от други страни и чужда агресия. В интерес на България и цяла Европа е имперските стремежи на Путин да спрат и войските му да напуснат окупираните територии. Русия трябва да се върне на масата за преговори", посочва Петков.


По време на управлението си той неведнъж засвидетелства подкрепата си за Украйна в конфликта, но така и не бе решено на страната да бъдат изпратени оръжия от България. Вместо това Петков договори с колегата си Зеленски ремонт на военна техника, но по думите на настоящия министър на отбраната Димитър Стоянов все още няма такива заявки.

Президентът на Кипър отмени среща с Лавров заради обща позиция на ЕС

Президентът на Кипър отмени среща с Лавров заради обща позиция на ЕС

© ReutersПрезидентът на Кипър Никос Анастасиадис отмени насрочената среща с руския външен министър Сергей Лавров в Ню Йорк, след като външните министри на ЕС се съгласиха да подготвят нови санкции срещу Русия. Очакваше се двамата да се срещнат в кулоарите на Общото събрание на ООН късно в сряда.


"В очакване на решенията на ЕС бяха следвани насоките от Брюксел за избягване на двустранни срещи с Русия", каза говорителят на кипърското правителство Мариос Пелеканос пред държавното радио. Кипърският външен министър Йоанис Касулидес по-рано участва в неформална среща на външните министри на ЕС в Ню Йорк.

Всички се съгласиха да продължат с нови санкции срещу Русия, каза след това ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел. Той обясни пред журналисти, че 27-те страни са взели политическо решение да приложат нови секторни и индивидуални мерки и да продължат да доставят повече оръжия на Украйна. Според "Блубмърг" една от почти сигурните нови санкции е блокиране покупките на руски диаманти.


Кипър има тесни политически и икономически връзки с Русия, но подкрепя налагането на санкции на страната в отговор на нейното нахлуване в Украйна.

Германският министър на отбраната: Путин само засилва подкрепата ни за Украйна

Германският министър на отбраната: Путин само засилва подкрепата ни за Украйна

© ReutersЧастичната мобилизация на Русия и планираните референдуми в окупираните части на Украйна няма да намалят военната подкрепа на Германия за Киев, каза германският министър на отбраната в четвъртък. "По-скоро тази реакция на Путин на успехите на Украйна ни стимулира да продължим да подкрепяме Украйна и да изпратим този ясен сигнал", каза Кристин Ламбрехт в Берлин след среща с френския си колега Кристиен Льокорню.

Наказание е първата точка от "формулата за мир" на Зеленски

Наказание е първата точка от "формулата за мир" на Зеленски

© ReutersУкраинският президент Володимир Зеленски предложи "формула за мир", една от точките на която предполага наказване на Русия за нахлуването в Украйна. Това заяви той във видеообръщение към делегатите на 77-ото Общо събрание на ООН късно в сряда.


"...Това е първият елемент от нашата формула за мир. Всеобхватен елемент. Наказание", каза на видеозапис пред събранието Зеленски, облечен във военната си тениска.


"Срещу Украйна е извършено престъпление и ние искаме справедливо наказание... Украйна изисква наказание за опит за кражба на нашата територия. Наказания за убийството на хиляди хора. Наказание за изтезания и унижения на жени и мъже. Наказание за катастрофалната нестабилност, която Русия провокира с незаконната си война, и не само за нас, украинците, но и за целия свят", каза той.


Още подробности - тук.

В руската провинция вече събират първите извикани резервисти

В руската провинция вече събират първите извикани резервисти


В места като Бурятия, Якутия и Татарстан вече е в ход изпращането на мобилизирани руснаци. В социалните мрежи се появиха съобщения и видеозаписи как стотици мъже се качват на автобуси, на някои места ги изпращат с духови оркестри, изпълняващи маршове.


От Бурятия, смятана за район, на второ място по брой загинали във войната досега, призовки се връчват масово (говори се за 3 хиляди души) и има твърдения, че това се прави и за мъже, които не подлежат на мобилизация.


В Якутия военният комисар Александър Авдонин съобщи, че на мобилизираните ще се плаща като на професионални военни - по 205 хиляди рубли (1845 евро) месечно плюс социални придобивки, в зависимост от длъжността и воинското звание.


Както тук, така и в Татарстан, Дагестан, Курска, Самарска и Нижегородска области, забраниха на резервистите да напускат селищата, където са регистрирани по местоживеене.

Най-голямата размяна на пленени военни между Украйна и Русия досега стана снощи

Най-голямата размяна на пленени военни между Украйна и Русия досега стана снощи

© ReutersУкрайна успя да върне 215 украински войници, включително повече от 100 защитници на "Азовстал", сред които и петима командири на полк "Азов", обявен в Русия за терористична организация. Операцията, включваща освобождаването и на 10 чуждестранни граждани, сражавали се за Украйна, включва Турция и Саудитска Арабия и бе държана в тайна до последния момент.


Според украинския президент Володимир Зеленски за 200 пленници Русия е посочила кръстника на едната дъщеря на Владимир Путин и най-известния в Украйна проруски политик Виктор Медведчук, заловен при опит за бягство и обвинен в държавна измяна. Петимата офицери от защитниците на Мариупол бяха разменени за 55 руски военнопленници.


Подробности - тук.


Най-голямата размяна на пленени военни между Украйна и Русия досега стана снощи

© Reuters

Финландия съобщава за увеличен трафик на границата с Русия

Трафикът на пристигащи по източната граница на Финландия с Русия, се "интензифицира" през нощта, каза за "Ройтерс" финландската гранична охрана в четвъртък, като добави, че ситуацията е под контрол.


Финландските сухопътни гранични пунктове остават сред малкото места за влизане в Европа за руснаците, след като поредица от западни държави затвориха както физическите граници, така и въздушното си пространство за руски самолети в отговор на руската инвазия в Украйна.


Финландия, която има най-дългата граница на Европейския съюз (1300 км), с Русия, избра да я остави отворена, въпреки че намали броя на консулските срещи, достъпни за руски пътници, търсещи визи. Страната ни работи върху собствено национално решение за ограничаване на туристическия трафик от Русия, каза външният министър Пека Хаависто по време на посещение в Ню Йорк късно в сряда. "Финландия не иска да бъде транзитна страна за шенгенски визи, издадени от други страни. Това е трафик, който искаме да поставим под контрол", каза Хаависто пред журналисти.


В сряда 4824 руснаци са пристигнали във Финландия през източната граница спрямо 3133 седмица по-рано.

Илияна Йотова: Путин трябва да бъде спрян, опасността е за цяла Европа

Илияна Йотова

© Юлия Лазарова

Илияна ЙотоваПрезидентството много внимателно следи всякакъв вид информации и президентът Румен Радев ще реши нужно ли е свикването на Консултативния съвет за национална сигурност", заяви след честванията за Деня на независимостта във Велико Търново вицепрезидентът Илияна Йотова. Това бе първи коментар от представител на институцията, след като руският президент Путин обяви частична мобилизация вчера. По думите на Йотова в тази ситуация не трябва да се действа панически.


"Очевидно е, че санкциите са средство, но то не е достатъчно. Според мен час по-скоро трябва да се съберат всички възможни формати на тема "Сигурност", както в рамките на ЕС, както и на Съвета на Европа - това е по-голямата институция, независимо, че Русия излезе от този формат, така и на световно ниво. Путин трябва да бъде спрян, опасността е към целия континент. България може да има много водеща роля в този процес като страна от Източна Европа, като страна, която има и своята история, спецификите на тази история, може да бъде посредник в тези преговори. Може да предложи смели решения на европейско ниво, за да се избегне ескалацията на напрежението, към което очевидно отиваме", заяви Йотова.


Според нея частичната мобилизация и новите референдуми означават задълбочаване на конфликта и на военните действия с край, който никой не може да предопредели.

Административна сграда е атакувана в руския град Толиати

Административна сграда е атакувана в руския град Толиати


В руския град Толиати неизвестен хвърли коктейл Молотов по сградата на градската администрация. Пожар е възникнал през нощта на 22 септември на входа на една от сградите. Обгорени са входната врата и облицовката на навеса пред нея.


В Нижни Новгород е опожарена наборна станция. NN.RU пише, че в сградата на военния комисариат се е запалил стоматологичен кабинет. На мястото са намерени стъклени бутилки.


От началото на руската инвазия в Украйна до края на май по изчисления на изданието "Медиазона" в страната са били опожарени най-малко 13 военни комисии. Опити за опожаряването им имаше в Череповец, Нижневартовск, Балашиха край Москва и други градове.

В Руския интернет се появиха съвети за избягване на мобилизацията

В руския интернет започнаха още в сряда да премахват предложенията за съвети как да бъде отсрочено мобилизирането в армията, които започнаха да се появяват в социалните мрежи и на платформи за обяви.


Адвокати предупреждават, че подобни услуги най-вероятно са незаконни, но и уточняват, че хостващите компании не са длъжни сами да ги премахват или блокират, тъй като нямат специални познания дали такава дейност е законна или не.


На сайтове като Avito имаше предложения за "индивидуален подход" и консултации срещу символична цена или "по договаряне" за подобни услуги, които след няколко часа бяха отстранени. Но такива действащи групи има в социалната мрежа VKontakte и в месинджъра на Telegram. От най-популярната търсачка "Яндекс" казват, че не премахват никакви страници, докато те не са включени в регистъра на блокираните сайтове, след което синхронизирането с този регистър действа автоматично.


Заповед е нужна от регулаторни органи - Роскомнадзор, прокуратура или полиция.

Израел, притеснен за евреите, призова за повече полети от Русия

Израел, притеснен за евреите, призова за повече полети от Русия

© ReutersИзраелският премиер Яир Лапид е загрижен за съдбата на евреите в Русия след обявяването на частична мобилизация и затова призова ръководителя на авиокомпанията El Al да осигури продължаването на полетите между двете страни, пише изданието The Times of Israel, цитирайки официален източник. От кабинета на израелския премиер съобщиха за NEWS.ru.co.il, че той е поискала от компанията и да увеличи броя на полетите до Русия.


Премиерът, който оглавява и външното министерство, е инструктирал страната да приема повече имигранти от Русия, което ще изисква мерки и за оформяне на визи и настаняване на новодошлите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK