Кадиров отмени мобилизацията, чеченците преизпълнили "плана"

Кадиров отмени мобилизацията, чеченците преизпълнили "плана"

© СкрийншотИзбори 2022

Чеченският лидер Рамзан Кадиров обяви отмяна на частичната мобилизация за войната с Украйна, наредена от руския президент Владимир Путин.


Причината, изложена от него, е, че във войната вече са участвали 20 хил. чеченци и с това "спуснатият план" е преизпълнен 54%. За какъв план говори Кадиров, не се уточнява.


"Призовавам населението, в частност любимите ни и уважаеми майки, да запазят спокойствие", каза той, а часове по-късно нарече опитващи се да се отклонят от военна служба "хора втора категория".
"Показателите бяха достигнати по-рано благодарение на нови подразделения на министерството на отбраната на Русия. Всички кандидати за служба преминаха през военния комисариат. Изпробвахме този механизъм от самото начало, още преди обявяването на частична мобилизация", каза Кадиров, като добави, че в републиката имало "резерв от хиляди доброволци, които при необходимост, могат да попълнят редиците на защитниците на Отечеството".


Този месец Кадиров пръв от ръководителите на руски региони критикува подхода на руската армия към войната в Украйна и призова към "самомобилизация" вместо колегите си от цяла Русия, вместо да се чака решение на Кремъл. Той обаче обяви и че чеченски части са изпратени, за да помогнат на руските сили.

Чеченци, дагестанци, буряти и други масово бяха изпращани на фронта в Украйна в първите месеци на войната, охраняваха първите завоевания на руските сили като Херсон и Бердянск.

Сред руски коментатори в социалните мрежи се появиха предположения, че отмяната, обявена от верния съюзник на Кремъл Кадиров, може да е обявена заради настроения срещу мобилизацията в чеченското общество.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK