Руски компании опитват да отърват служителите си от мобилизация, за да оцелеят

Роднини се прощават с мобилизирани пред московско военно окръжие.

© Reuters

Роднини се прощават с мобилизирани пред московско военно окръжие.След като Министерството на отбраната на Русия изясни кои граждани точно ще бъдат мобилизирани, работодателите осъзнаха, че освобождаването на техни служители от тази повинност е въпрос на оцеляване на отделни фирми и цели отрасли.


Основното е, че всъщност разясненията oпровергават думите на министъра на отбраната Сергей Шойгу, че ще бъдат призовани изключително хора, които са служили в армията и имат боен опит, коментира деловото издание The Bell. Първият критерий за подбор е регистрираната при военните специалност, като гаранция срещу мобилизиране не носи нито ограничената годност (категория "В"), нито възрастта и званието в наборната служба.


Мобилизацията вече не е частична: повиквателни получават и руснаци извън обявените категории
Мобилизацията вече не е частична: повиквателни получават и руснаци извън обявените категории


Засега военните твърдят, че няма да мобилизират пилоти. Но ако и когато това се наложи, мобилизацията може да парализира въздушния транспорт, тъй като повечето пилоти са запасни офицери, пише "Комерсант". Според източници на вестника в три компании потенциално могат да бъдат мобилизирани 50-80% от служителите. А източник, близък до групата "Аерофлот", оцени броя на потенциалните служители и в трите авиокомпании на групата (включително "Россия" и "Победа") на повече от половината от щата.
Проблемът е не само в набирането на летателни екипажи и извикването в армията на кабинен екипаж, но и на незаменим персонал в индустрията като

  • ръководители на полети
  • наземни технически специалисти
  • авиационни IT работници.

Според вестника служители на поне 5 руски авиокомпании и повече от 10 летища са получили призовки в рамките на един ден след обявяването на частична мобилизация на 21 септември. Призовки бяха получени от няколко десетки авиодиспечери от Петропавловск-Камчатски, Магадан и Иркутск, след което Федералният синдикат на авиодиспечерите изпрати призив до премиера Михаил Мишустин.


ИТ индустрията има подобни проблеми, пише Forbes: има много ценни млади професионалисти, чиято мобилизация ще подкопае работата до нива, в които тя просто не може да се върши. Подготовката на заместници може да отнеме години. Делът на потенциално подлежащите на набор в една от компаниите се оценява на 20%.


Руски компании опитват да отърват служителите си от мобилизация, за да оцелеят

© Reuters


Какво може да направи един бизнес


Най-очевидната стъпка е да се търси включване във военно-промишления комплекс, чиито служители получиха отсрочка от военна служба съгласно конкретен текст от президентския указ.


Въздушните превозвачи разчитат на централизирана заявка от Министерството на транспорта към Министерството на отбраната, отбелязва "Комерсант". Асоциациите на ИТ индустрията вече изпратиха две писма до Министерството на цифровата трансформация с искане за предоставяне на отсрочка от частична мобилизация на служители (посочвайки това като заплаха от провал на отбранителните поръчки) или директно приравняване на ИТ с организациите на отбранителната индустрия "по въпроси на военната служба", научи Forbes. Дали отсрочката на призовката, предоставена тази година на служители на акредитирани ИТ компании, предпазва от мобилизация, властите все още не са изяснили, браншът активно пита за инструкции.


Второто е, ако е възможно, да се актуализират съществуващите списъци с резервисти, чийто принцип е наследен от СССР, и да се съставят нови. Например летищата като предприятия с непрекъснат цикъл имат такива списъци, но като се имат предвид съвременните специфики, те се оказаха недостатъчни.


Как се създава нова заявка за отлагане на мобилизация не е напълно ясно.От една страна, списъците трябва да бъдат одобрени от военната служба на региона, от друга страна, не е ясно как да бъдат изпратени - чрез Министерството на транспорта, Министерството на отбраната или властите на региони. Две авиокомпании съставиха списъци и ги изпратиха: в единия случай до местната администрация, а в другия до регионалното Министерство на транспорта. Според Forbes държавният "Ростелеком" е казал на служителите, че механизмите за отлагане на военната повиквателна ще бъдат "спуснати отгоре", но такива още не са разпратени.


Третият вариант е да се взимат организационни решения на собствено ниво. Forbes цитира писмо от ръководството на онлайн магазина Ozon до служителите, че компанията "винаги е била лоялна към дистанционната работа" и ако служителите, работещи в офиса, искат да преминат към такава, "няма пречки за това". Това е по-скоро снемане на отговорност от работодателя, тъй като по закон призовката се връчва лично срещу подпис (у дома или дори на улицата), а когато се изпрати във фирмата, до три дни трябва да бъде връчена на служителя. Оправдано е известно забавяне, ако той или тя са в отпуск или зад граница, но ако идва на работа и не му е връчена призовката, следва глоба за фирмата.


Руски компании опитват да отърват служителите си от мобилизация, за да оцелеят

© Reuters


Списъци без да е ясно за кого


"Ведомости" също разказва, че особено в ИТ сектора и онлайн банкирането фирми веднага са започнали да правят списъци на служителите си, които са им абсолютно необходими за непрекъснато функциониране на системите и дейността.


Топ мениджър на една от държавните компании каза за Forbes, че ще обсъдят промени, които ще позволят на ИТ специалистите да работят дистанционно "от приятелски страни" (сега това е забранено). Ако някой, което се води на военен отчет, напусне Русия за повече от половин година, е длъжен преди това да мине през военното окръжие и да уведоми за промяната.


Но ако не става дума за наети в индустрия, която може да се класифицира като стратегическа, както и за ключов за производството служител в предприятие с непрекъснат цикъл, работодателят не може по никакъв начин да предпази от мобилизация.

Телеграм каналът "Агенство.Новости" описа няколко случая за връчване на призовки на работното място, след което хората веднага биват откарвани в казармите и на полигони, което се тълкува като сигнал, че скоро те могат бързо да бъдат изпратени на фронта в Украйна. Един от тях е за завод за взривни вещества в Самарска област, където във воинската част казали на мобилизираните, че на 27 септември ще бъдат разположени на границата. Друг случай е в тухлена фабрика в Нерехта в Кострома, трети - в месокомбинат и завод за електротехническо оборудване в района на Псков, като част от извиканите нямат боен опит.


Според източник на The Bell, който е запознат със ситуацията в едно от най-големите предприятия в аерокосмическата индустрия в Москва, опитите за отлагане на мобилизацията и при тях не спасява от особено нужните военно-отчетни специалисти.


Много от проблемите идват от това, че няма публично достъпни и подробни официални документи, към които бизнесът да се обърне, или те са с твърде общ формулировки.


Танкисти, артилеристи, шофьори – Русия обясни кои ще са първите мобилизирани
Танкисти, артилеристи, шофьори – Русия обясни кои ще са първите мобилизирани


Правилата за освобождаване от военна служба, одобрени с постановление на правителството през 2010 г., показват, че то важи за служители на органи и организации с мобилизационни задачи, изпълняващи комплекс от мерки за осигуряване живота на населението по време на война или работят за обучение на граждани по военно-отчетните специалности.


През 2015 г. Междуведомствената комисия по отлагане или освобождаване от мобилизация одобри нова инструкция, но тя никога не е била публично достъпна. В подобна инструкция на тази комисия от 1999 г. (също непубликувана, но цитирано от "Ведомости") се уточняват самите задачи: доставка на продукти, извършване на работа и услуги за държавните нужди на руските региони или "местни нужди" ( т.е. нуждите на общините).


Освен това, като основание за освобождаване от мобилизация са изброени "задачи за военно време и продължаване на дейността във военно време в интерес осигуряване на отбраната на страната и сигурността на държавата, поминъка на населението и устойчивата работа на публичните органи, местните власти и икономиката, потвърдени от решенията на федералните държавни органи, изпълнителните органи на съставните образувания на Руската федерация и местните органи на самоуправление". Под този режим, например, попадат фармацевтичните компании

На федерално ниво функционирането на системата за освобождаване от мобилизация се контролира от междуведомствена комисия, създадена е с указ на президента през август 1992 г. (отделно всеки регион формира и своя комисия). Тя трябваше да включва представители на Министерството на икономическото развитие, Министерството на отбраната, Генералния щаб, но по-късно в комисията бяха включени и представители на Военно-промишлената комисия към правителството на Руската федерация. Съставът на комисията се утвърждава от самото правителство.


В този смисъл бизнесът трябва да търси отговори от институции на различно ниво без да знае ясно дали тези в регионите имат предоставени правомощия да освобождават служители. Едва сега работодатели се зачетоха в методически указания от 2017 г. как се прави това, за да установят, че има цели категории служители, които за защитени, само ако предварително са описани от компанията в писмо до военните комисариати. Дори сега да съставят списъци, отделите "Кадри" на предприятията не знаят какви военни специалности и в какъв момент ще са нужни на армията.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK