Русия може да анексира окупираните части от Украйна на 30 септември

Руски части за борба с безредиците в Москва по време на днешните малки или единични протести срещу мобилизацията.

© Reuters

Руски части за борба с безредиците в Москва по време на днешните малки или единични протести срещу мобилизацията.Русия може официално да анексира окупираните територии на Украйна, на които в момента организира "референдуми" по този въпрос на 30 септември.


Това означава, че повторението на процедурата от 2014 г. в Крим ще е почти мълниеносно без обяснение за какво е това бързане:

  • 20 септември - обявяване на гласуването в марионетните т.нар. Донецка и Луганска народни републики и окупираните части от Херсонска и Запорожка области
  • 23 септември - начало на гласуването
  • 27 септември - край на гласуването
  • 28-29 септември - одобряване на "молбата" за влизане в състава на Руската федерация със закон от парламента в Москва
  • 30 септември - годишно обръщение на Владимир Путин към двете камари на парламента и ръководството на страната

Официално съобщение за това още няма, но РИА "Новости", позовавайки се на източник в парламента, казва, че Обръщението на президента към Федералното събрание може да се състои следващия петък. Според него тогава ще има "протоколно събитие" на ниво на организация, подсказващо присъствието на държавния глава.


ТАСС, позовавайки се на източник в Държавната дума, директно съобщава, че на този ден може да се проведе "процедурата за влизане на ДНР, ЛНР, Херсонска и Запорожка области в състава на Русия". Официалната агенция също съобщи за вероятността на 28 септември Държавната дума (долната камара) да разгледа законопроекти за анексирането на окупираните територии на Украйна.
Източник от Съвета на федерацията (горната камара на парламента) каза пред РИА Новости, че там може да се разгледа "споразумение и закон за влизането на нови субекти в Руската федерация" на 29 септември.


Руски медии напомнят, че обръщението на Путин към Федералното събрание може да е подобно на събитията от 2014 г., когато преди анексирането на Крим президентът произнесе реч в Георгиевската зала на Кремъл в присъствието на депутати и сенатори от Държавната дума, и след това с докараните от Крим "лидери" бе подписано споразумение за приемане на полуострова в Русия.

Повече от 8 години по-късно това е признато официално от шепа държави като Куба, Сирия и Никарагуа, както и от непризнатите като независими от никого, освен Русия, формирования Северна Осетия и Абхазия, които международно са признати за част от Грузия. Дузина държави не подкрепят международни резолюции срещу анексирането или критикуват властите в Киев, но официално не са приели "присъединяването" на Крим.


Русия планира да анексира окупираното, въпреки че при обявяването на "специалната операция" Путин говори за липсата на планове за окупация на украински земи. Украинските власти казват, че това няма да повлияе на намерението им да освободят територията си. Десетки държави по света, включително България, заявиха официално, че не да признават "референдумите".


Президентът на Русия трябва да направи обръщение към Федералното събрание за състоянието на странатаи традиционно това се случва в първите месеци на годината. През февруари, седмица преди руската инвазия в Украйна, Путин обяви, че работи по текста, но събитието така и не беше насрочено.


Само днес е имало протести срещу мобилизацията в поне 32 града - от Санкт Петербург до места в Сибир, на които са задържани над 730 души. Данните са на ОВД-инфо, организация, която следи официалните съобщения на полицейските участъци. Неразрешените от властите събирания и митинги са незаконни според руското законодателство, което също забранява всякаква дейност, считана за клевета на въоръжените сили.


"Искаш ли да си като мен?" гласи плакат, държан от жена в инвалидна количка на митинг в Москва.

© Reuters

"Искаш ли да си като мен?" гласи плакат, държан от жена в инвалидна количка на митинг в Москва.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK