Зам.-министър по снабдяването е първият официално уволнен от Путин висш военен

Ген. Дмитрий Булгаков

Ген. Дмитрий БулгаковВладимир Путин уволни заместник-министъра на отбраната, отговарящ за логистиката, като според официалното съобщение на министерството Дмитрий Булгаков ще премине на друга длъжност. Той ще бъде сменен на поста началник на тиловото осигуряване на армията от ген. Михаил Мизинцев, който досега ръководи Националния център за управление на отбраната на Русия.


Името на Мизинцев се появяваше често около опитите за разблокиране на български кораби в окупираните от Русия украински пристанища.


Това е първото официално потвърдено уволнение на високопоставен военен от началото на войната срещу Украйна. Няма обяснения защо е отстранен, но провали с логистиката на сражаващите се частите изглеждат най-вероятната причина.
Ген. Булгаков отговаряше за тиловото осигуряване на въоръжените сили и това е основната му специалност - през 1976 г. завършва Волското висше военно училище по логистика, а през 1984 г. - и Военната академия по логистика и транспорт


След това служи на различни административни длъжности и се издига до длъжността заместник-началник по логистиката на Забайкалския военен окръг. През 1996 г. завършва Военната академия на Генералния щаб. Постъпва на длъжността началник на щаба на тила - първи заместник-началник на тила на Московския военен окръг, след което се премества на длъжността началник на щаба на тила.


От юли 2010 г. е заместник-министър на отбраната. На тази длъжност той отговаряше за организирането на материално-техническата поддръжка на въоръжените сили, по-специално ръководеше работата по снабдяването на войските с оръжия и военно оборудване. Освен това Булгаков отговаря за военния транспорт, състоянието и реконструкцията на пътищата и железопътните линии, използвани от Министерството на отбраната, експлоатацията на сградите на военни части и армейски организации, ветеринарен и фитосанитарен надзор, противопожарна защита и мерки за безопасност на околната среда.


На негово подчинение бяха щабът на логистиката на въоръжените сили, отделите по транспортно и ресурсно осигуряване на Министерството на отбраната, на главните бронетанкови и ракетно-артилерийски управления на Министерството на отбраната, управлението по метрология и др. Награден е с ордени и звание Герой на Русия. Доктор по икономика, професор.


Михаил Мизинцев, определян от руски медии като "любимец на Путин", завършва Калининското суворовско военно училище през 1980 г., от 1980 до 1984 г. учи в Киевското висше общовойсково командно училище.


В началото на 90-те години - по времето на Първата чеченска война - служи в Закавказкия военен окръг, включително командир на мотострелков батальон (планински) мотострелков полк на мотострелкова дивизия в Групата на руските войски в Закавказието.


От 1996 е в Генералния щаб, като между 2007 г. и 2012 г. е заместник-началник на щаба на Московския военен окръг, след това на Севернокавказкия военен окръг, след това - на Южния военен окръг.


През 2012 г. той се премества на поста началник на Централния команден пункт на Генералния щаб, след това през 2014 г. става ръководител на Националния център за управление на отбраната на Русия.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK