"Референдумът" в Херсон: "Ходят от врата на врата"

"Нашият избор е Русия", пише на плакатите за "референдума" в Херсон

"Нашият избор е Русия", пише на плакатите за "референдума" в ХерсонВ Източна Украйна вървят псевдореферендумите, в които хората са принуждавани да участват, разказва "Дойче веле". Юрий Соболевски, заместник-шеф на регионалния парламент на Херсон, подчертава, че не може да става и дума за свободно гласуване.


Как руските окупатори се опитват да накарат хората да гласуват, какво чувате от Херсон?


- В Херсон и в останалите места, където се провеждат "референдуми", се разиграва абсурден театър, който руското правителство нарича "народен вот". Хората са принуждавани да гласуват: те трябва да отидат до избирателните секции, а окупационната власт е отворила много малко секции. Те са там само за да допълват картината - като че ли хората ще отидат доброволно. Но те не отиват. Затова окупаторите са принудени да ходят по домовете им, за да ги накарат да гласуват.
Как изглежда конкретно тази принуда към гласуване? Каква информация имате?


- Те ходят от врата на врата - обикновено по двама - и носят урна и бюлетини за гласуване. Има и въоръжени войници от руската Национална гвардия, които наблюдават всичко. Ако човек е посетен вкъщи при такива условия, е изключително трудно да откаже да гласува. Никой не знае какво ще последва.


Смятате ли, че в Херсон все още има хора, които мислят проруски и сътрудничат на окупацията?


- Да, в Херсон има хора, които сътрудничат. Но техният брой наистина е минимален, ако ги съпоставим с общия брой на населението. Ето защо окупаторите са принудени да водят хора от Крим (анексиран от Русия през 2014 г. в нарушение на международното право - бел. ред.) или от Руската федерация. Всъщност те са преселили в районите свои собствени сили. Повечето от жителите на Херсонската област обаче са украински патриоти и очакват освобождението на техните територии.


Украйна вече обяви, че ще налага сериозни глоби: тези, които участват в подобни принудителни гласувания или ги организират или финансират, могат да бъдат преследвани за държавна измяна или за нарушаване на териториалната цялост на страната. Това правилно ли е, щом хората са принуждавани да гласуват?


- Ако някой е участвал в това гласуване под натиск, няма да се смята, че е извършил престъпление, и няма да бъде наказван. Вижда се, че това се прави просто за да се запазят животът и здравето. От правна гледна точка тези хора са напълно чисти. Ще бъдат наказвани участниците в това шоу - например онези, които доброволно са отишли до избирателните секции. Това е задача на разследващите органи. Те ще разглеждат и проучват всеки отделен случай.


А тези, които искат да избягат от окупираните територии? Това и преди беше опасно, а сега възможно ли е въобще?


- Това е изключително трудно. Искам да припомня: по време на цялата окупация нямаше нито един хуманитарен коридор, по който Руската федерация да ни позволи да евакуираме хора и да докараме хуманитарна помощ.


Съществува маршрут през Запорожие - но той е изключително труден и условията, които Руската федерация е създала там, са просто нечовешки. Върви се дни наред по пътя в нищото в очакване да може да се направи следващата стъпка напред. Наскоро се появи информация, че на младите мъже във възраст, на която могат да бъдат мобилизирани, изобщо не им е позволено да напускат районите.


Юрий Соболевски е заместник-председател на регионалния парламент в Херсон. Той е избягал от руската окупация на региона и по съображения за сигурност пребивава извън Херсон.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK