"Опорките" на Кремъл: Това е "народна война с НАТО"

Близки плачат при отпътуването на мобилизираните в Батайск в Ростовска област

© Reuters

Близки плачат при отпътуването на мобилизираните в Батайск в Ростовска областДържавните и проправителствените медии са получили наръчник как да отразяват "частичната мобилизация", обявена от Владимир Путин миналата седмица. Рускоезичното издание "Медуза" се е сдобило с екземпляр с тези инструкции, за които твърди, че са изготвени от администрацията на президента.


В документа се посочвало, че Русия печели войни "само с целия свят" - и само когато жителите ѝ вярват, че има "народна война". Затова, заключавали съставителите на ръководството, сега на руснаците трябва да се предаде една основна теза: "Народът на Русия трябва да се обедини срещу заплахата от НАТО". Според Кремъл алиансът има намерение да "разчлени и ограби" Русия.


"Не можем повече да стоим безучастно и да прехвърляме цялата тежест на отговорността върху професионалните военнослужещи и народното опълчение на Донбас. Фронтовата линия е повече от 1000 километра, руски войници и руснаци биват убивани от оръжия на НАТО от наемници и терористи на пронатовския киевски режим", пишели авторите на препоръките за убеждаване на руснаците в необходимостта от мобилизация.
Друга причина за масовото изпращане на хора на фронта, предполагат авторите, е обстрелът на руските гранични територии и на анексирания през 2014 г. Крим: "Те вече воюват с нас на наша територия. Ние не само "не изоставяме своите", ние се защитаваме."


Руски граждани преминават в Грузия на ГКПП Земо Ларси

© Reuters

Руски граждани преминават в Грузия на ГКПП Земо Ларси


Съставителите на текста "предлагат" на пропагандистите да подчертават в своите публикации и материали, че Путин е обявил мобилизация "точно в момента, когато това е необходимо и ще улесни значително постигането на целите на специалната военна операция от Русия". Кои са тези цели не е посочено в текста.


Пропагандаторите трябва да обясняват, че руската инвазия е едновременно „спецоперация“ и „народна война“."Русия не воюва с Украйна, а с НАТО. Западът забрани на Киев да преговаря с Русия. Разузнаването на НАТО събира данни на територията на Русия, за да даде на Украйна заповед за прехвърляне на военните действия в Русия", се казвало още в текста.

Освен това в статии и телевизионни клипове се предлага "максимално директни изказвания на хора" от самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни рипублики, както и от териториите на украинските региони, превзети от руската армия. Жителите на окупираните територии трябва да "изразят ентусиазъм" и "благодарност", а също така да нарекат Путин "защитник", който "откликна на молбите на хората". Според замисъла на президентската администрация у руснаците трябва да "предизвика радост" от подобни истории.


Кремъл иска отделно да се акцентира върху факта, че мобилизацията уж ще засегне само "1% от списъците с военнозадължените". Мобилизацията била наречена "минимална", а съставителите на инструкцията подчертавали, че ще бъдат призовавани само "отслужили опитни мъже".


Подобни твърдения се използват не само от прокремълските медии, но и от някои блогъри. Малко след началото на мобилизацията журналисти обърнаха внимание на поредица от много подобни публикации в социалните мрежи, съпътствани с #bezpaniki (без паника).


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK