Западът поиска обяснение от Сърбия за "консултацията" на външната политика с Русия

Външните министри на Русия и Сърбия, Сергей Лавров и Никола Селакович. Снимката е архивна

© mfa.gov.rs

Външните министри на Русия и Сърбия, Сергей Лавров и Никола Селакович. Снимката е архивна



Съединените щати поискаха разяснение от Сърбия за подписаното споразумение с Русия за споразумението за "консултация" във външната политика, а Европейският съюз осъди решението да се предприеме подобно действие в сегашния момент на ескалация заради войната в Украйна.


Белград настоява, че в документа, подписан от външните министри Никола Селакович и Сергей Лавров, има само двустранни въпроси и нищо за сигурността, а критиката срещу него е опит за атака на Сърбия.


Той предвижда консултации на външните министри в следващите две години, а според министъра решението било "техническо" (такава мярка се прилага от 1996 г.). Според Селакович правителството е в позиция да отхвърли такъв план, но той не разбира защо е необходимо това - в документа няма нищо спорно.


Реакции




Споразумението бе подписано в края на миналата седмица на Общото събрание на ООН и стана повод и за реакцията на евродепутати, които припомниха на Сърбия, че е по-добре да се присъедини към санкциите срещу Русия заради войната в Украйна, отколкото да задълбочава връзките с Русия.


"Социалисти и демократи", втората най-голяма група в европарламента, предупредиха, че присъединителните преговори не биха могли да продължат с Белград, ако няма съгласуване с ограниченията.


"Не е време за връзки с укрепване на връзките с Русия", каза ръководителят на мисията на Европейския съюз в Сърбия Еманюел Жофре. По думите му документът е в разрез с напътствията на Европейския съюз по въпроса. "Не бива да забравяме, че Русия води агресия срещу Украйна вече седем месеца и укрепя кампанията чрез мобилизацията на 300 хил. души." По думите му на Сърбия не ѝ помага фактът, че не признава "референдумите" в окупираните територии на Украйна.


"В този момент никой нищо не би трябвало да подписва с Русия", каза американският посланик в Сърбия Кристофър Хил след участието в регионален форум. По думите му миналата седмица разговорите между делегациите на САЩ и Сърбия били "отлични". Какво точно предполага споразумението с Русия обаче е неизвестно, тъй като документът не е публичен, продължава посланикът. "Трудно ни е да разберем, но искаме обяснение за какво става въпрос."


Защо за Запада е проблем


Сърбия на теория е в правото си да подписва документи с Русия, която смята за ключов партньор редом с Китай; Белград защитава връзките си с Москва и Пекин пред Запада и често изтъква, че те са важни в редица сектори (това е особено вярно за Китай).


Същевременно Сърбия е длъжна да съгласува външната си политика с Европейския съюз в хода на присъединителния процес. Ръководството на страната уверява, че това може да се случи по принцип.


Москва и Пекин са важни съюзници за Белград по косовския въпрос срещу признаването на Прищина (Косово обяви едностранно независимостта си през 2008 г. и повечето държави в ЕС го признават, но Сърбия още го смята за своя провинция).


Сърбия многократно е изразявала подкрепата си за териториалната цялост на Украйна, а Селакович увери в неделя, че няма да признае резултатите от "референдумите" в Донбас и южната част на страната. Тя обаче се опитва да балансира между връзките с Русия и Запада, а съветникът в базираната във Вашингтон Фондация за защита на демокрацията Ивана Страднер попита иронично в "Туитър": "Казаха ли (на Русия - бел. ред.) за учението с НАТО другата седмица?"


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK