Над 66 хил. за седмица: Руснаците бягат масово към Европа

Колона автомобили, чакащи на ГКПП на границата между Русия и Естония след обявяването на президентския указ за частична мобилизация в Русия

© Reuters

Колона автомобили, чакащи на ГКПП на границата между Русия и Естония след обявяването на президентския указ за частична мобилизация в РусияБроят на руснаците, влизащи в Европейския съюз драматично се е увеличил, след като миналата седмица президентът Владимир Путин обяви частична мобилизация, за да събере още войници за войната в Украйна.


Граничната агенция на ЕС "Фронтекс" заяви, че близо 66 хил. руснаци са влезли в Шенген за последната седмица, което е с 30% повече от обичайните пресичания. Според "Фронтекс" техният брой ще се увеличи още, ако Русия затвори границите си, съобщава Ройтерс.

"През изминалата седмица близо 66 хил. руски граждани са влезли в ЕС, повече от 30% в сравнение с предходната седмица. Повечето от тях са пристигнали във Финландия и Естония", се казва в изявление на граничната седмица, която публикува данни за седмицата от 19 септември до 25 септември .


Над 30 хил. руснаци са влезли във Финландия, която заедно с Норвегия останаха единствените държави с обща граница с Русия, които не забраниха влизанията с туристически визи.
И Финландия ще се затвори почти изцяло за руснаци с шенгенски визи
И Финландия ще се затвори почти изцяло за руснаци с шенгенски визи
По-голямата част от руснаците, преминаващи в ЕС, притежават разрешения за пребиваване, визи или имат двойно гражданство, се казва в в съобщението на "Фронтекс".


Москва си поставя за цел да набере около 300 хил. войници за операцията си в Украйна.


ЕС започна в понеделник да обсъжда как да се отнася към руснаците, които се укриват от военна служба, след като балтийските държави обявиха, че няма да ги приемат, докато Германия и Франция, казаха, че не могат да им откажат.

В края на август, ЕС не успя да се споразумее за обща визова забрана за приносителите на руски паспорти, като вместо това усложни и оскъпи издаването на шенгенски визи. Въпросът с вече издадените визи не беше решен, а според Европейската комисия 12 млн. валидни шенгенски визи се намират между страниците на руски паспорти.

Европейската комисия заяви във вторник, че "ситуацията в ЕС е спокойна, с изключение на малко увеличение на влизанията през Финландия". Неин говорител заяви, че държавите членки трябва да преценяват пропускането на всеки руски гражданин, като разглеждат индивидуално неговите основания за влизане в Шенген и правят нужните проверки за сигурност.


Междувременно САЩ обявиха, че приветстват руснаците, търсещи убежище от "непопулярната" война на президента Владимир Путин.


"Ние вярваме, че независимо от тяхната националност, те могат да кандидатстват за убежище в Съединените щати и молбата им да бъде разгледана за всеки отделен случай", заяви прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер, цитирана от Ройтерс.


По-рано във вторник Казахстан съобщи, че след обявяването на мобилизацията в страната са влезли 98 хил. руски граждани, а Грузия оповести, че на територията й са преминали около 60 хил. Предполага се, че част от тях се опитват да избегнат връчването на призовки да се явят на армейска служба.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK