Газопроводите "Северен поток" са разрушени, Швеция разследва "груба диверсия"

Мястото в Балтийско море, на което от единия газопровод се издигат големи количества природен газ. Според Дания диаметърът на едно от тези места достига 1 км.

© Reuters

Мястото в Балтийско море, на което от единия газопровод се издигат големи количества природен газ. Според Дания диаметърът на едно от тези места достига 1 км.Трите газопровода "Северен поток" между Русия и Германия са "безпрецедентно разрушени", съобщи операторът им, а шведската полиция започна разследване за престъпление, което според определението в първоначалния протокол е "груб саботаж".


Това превръща "Турски поток", преминаващ през България, в единствената работеща линия за внос на руски газ по тръбопровод в Европа (с изключение на ограничения транзит през Украйна).


Германското сп."Шпигел" съобщи ексклузивно тази вечер, че ЦРУ е предупредило през лятото германските власти за възможни нападения срещу газопроводи. Източници, които изданието не посочва, казват, че в Берлин са смятали, че цел ще бъдат именно "Северен поток 1" и "Северен поток 2". Говорител на правителството отказа да коментира публикацията.
Двете тръби на "Северен поток 1" и едната (от двете тръби) на "Северен поток 2" не пренасят гориво, но са пълни под високо налягане с т.нар. технически газ. В понеделник привечер бе забелязано рязко спадане в налягането (от 105 на 7 бара) в "Северен поток 2". След това Дания обяви, че в района на нейния остров Борнхолм, край който са трасетата на газопроводите, от морето излизат големи количества природен газ.


Газопроводите "Северен поток" са разрушени, Швеция разследва "груба диверсия"


Островът в Балтийско море е между Швеция и Германия и за кораби бе забранено да преминават в зона с диаметър 5 морски мили (близо 9 км) югоизточно от него.


Датската агенция за извънредни ситуации уточни привечер, че измерването на качеството на въздуха на остров Борнхолм показва, че рискът за здравето на населението е нисък или нулев.

Днес Дания и Швеция съобщиха, че техни сеизмични станции са регистрирали силни подводни експлозии в понеделник точно в този район, попадащ в изключителната икономическа зона на Дания. В Южна Швеция 30 станции са отчели взрив с магнитуд 2.3, съобщават местните медии.


"Вече има ясна оценка на властите, че това са умишлени действия. Не е инцидент. Още няма информация, която да показва кой може да стои зад това действие", каза Мете Фредериксен, министър-председател на Дания.

© Reuters

"Вече има ясна оценка на властите, че това са умишлени действия. Не е инцидент. Още няма информация, която да показва кой може да стои зад това действие", каза Мете Фредериксен, министър-председател на Дания.


Пресслужбата на оператора Nord Stream AG съобщи, че разрушенията, станали в рамките на един ден едновременно на трите газопровода, са с "безпрецедентен характер", но не посочи причините за тези щети. Сроковете за възстановяване способността на "Северен поток 1" и "Северен поток 2" да работят засега е невъзможно да се оценят, добави компанията.


"Това е съвършено безпрецедентна ситуация, изискваща спешно изясняване. Изключително сме обезпокоени от тези новини", коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.


Говорителят на Nord Stream 2 AG Улрих Лисек каза, че в газопровода, който така и не заработи, "вероятно се е появила дупка", а установяването на причините за срива в налягането "се усложнява от санкциите".

Всеки от газопроводите се състои от около 100 хиляди тръби с диаметър 1.153 м. Те са в бетонна обвивка, тежат по 24 тона и са потопени на 80-110 метра под морската повърхност, припомни "Ройтерс".


Газопроводите "Северен поток" са разрушени, Швеция разследва "груба диверсия"

© Reuters


Германският в. "Тагесшпигел" още сутринта допусна, че става дума за "диверсия", но не посочи кой би могъл да я извърши. Източник на изданието твърди, че властите "не могат да си представят сценарий, който не е целенасочен саботаж". Саботажът, според източника, може да бъде извършен с помощта на специални части, като водолази или подводница. В разследването, според германското издание, са се включили федералните служби за сигурност на Германия.


Московският делови всекидневник "Ведомости" цитира Игор Юшков, водещ анализатор на Фонда за национална енергийна сигурност, който е съгласен с това предположение: "Високите изисквания към техническите характеристики на морските газопроводи изключват случайна повреда на няколко тръби наведнъж. Не е имало подобни прецеденти в историята на офшорните газопроводи."


Бьорн Лунд, сеизмолог от шведската Национална сеизмична мрежа в Университета на Упсала, заяви, цитиран от "Ройтерс", че регистрираната снощи активност е причинена от експлозии, а не от земетресения или свлачища. Той допълва, че става дума за взривове във водата, а не на скалистото морско дъно.


Запис на германска сеизмологична станция, регистрирала взрива на 26 септември.

© Reuters

Запис на германска сеизмологична станция, регистрирала взрива на 26 септември.


"Никой няма интерес" от нападения или саботажи, ако се установи, че това е причината, коментира държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен. На пресконференция във Вашингтон той подчерта, че все още става дума само за предварителни съобщения, "но ако бъдат потвърдени, очевидно никой няма интерес от това". По думите му не се очаква значителен ефект върху стабилността на енергийната сигурност на Европа, за която Вашингтон работи в краткосрочен и дългосрочен план.


От Белия дом заявиха, че САЩ са готови да помогнат на европейските си партньори за разследването.

  • "Северен поток 1" е проектиран да доставя газ от Русия в Европа по дъното на Балтийско море. Общият проектен капацитет на газопровода е 55 милиарда кубически метра на година (двете тръби са пуснати през 2011 г. и 2012 г.). Оператор е Nord Stream AG, в която контролът (51%) е на "Газпром", германските Wintershall Dea и E.ON имат по 15.5%, холандската Gasunie и френската Engie - по 9%. Инвестициите в този проект се оценяват на €7.4 млрд.
  • Проектният капацитет на газопровода "Северен поток 2", който се състои от две тръби (но подготвена за експлоатация бе само едната), също е 55 милиарда кубически метра. м газ годишно. Строителството им приключи през септември 2021 г. Но поради санкциите на Запада той не проработи, въпреки че Москва беше готова да започне да доставя по него газ всеки момент.
  • На 31 август "Газпром" спря за ремонт последната турбина на газокомпресорна станция "Портовая", оправдавайки се с технически проблеми, които според производителя "Сименс" са неоснователни и само прикриват умишленото спиране от Владимир Путин на доставките в навечерието на зимния сезон.

Газопроводите "Северен поток" са разрушени, Швеция разследва "груба диверсия"

© Reuters


В момента доставките на руски газ за ЕС се осъществяват само по газопровода "Турски поток" и транзитно през газотранспортната система на Украйна. Транзитът през Украйна е ограничен, тъй като от 11 май украинската страна отхвърля заявленията на "Газпром" за доставки през газоизмервателната станция "Сохрановка", попаднала след руското нападение изцяло под контрола на Москва близо до границата с т.нар. Луганска народна република (вкарването на газ се извършва само през станция "Суджа").


Сега за ЕС остава само с теоретична възможност за внос на газ от Русия по газопровода "Ямал-Европа", който минава през Полша, но работата му в сегашните условия е малко вероятна, казва Игор Юшков. "Турски поток" работи нормално, но няма да може да осигури газ за цяла Европа, а украинският маршрут работи само на 40%" от капацитета си, добавя той. Според него в Европа може и да изкарат някак зимата, но вече няма варианти цените на газа за бъдат понижени.
Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK