След "фалшивите референдуми" в Украйна ЕС обяви осми пакет санкции срещу Русия

Урсула фон дер Лайен и Жозеп Борел представят предложението за осми пакет от санкции срещу Русия заради войната в Украйна.

© European commission (audiovisual service)

Урсула фон дер Лайен и Жозеп Борел представят предложението за осми пакет от санкции срещу Русия заради войната в Украйна.Европейската комисия обяви осми пакет санкции срещу Русия от началото на войната в Украйна, заявявайки, че не признава референдумите, проведени в окупираните територии и заклеймява заканите на Владимир Путин да използва ядрено оръжие, както и обявената от него мобилизация.


"Фалшивите референдуми са незаконен опит за заграбване на територия със сила. Мобилизацията и заплахата за използване на ядрено оръжие са още стъпки към екскалация на инвазията в Украйна", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в сряда, обявявайки санкциите.


Тя каза, че ЕС "не приема фалшивите референдуми (в окупираните от Русия райони на Украйна), нито какъвто и да е вид анексиране... И сме решени да накараме Кремъл да плати цената за тази по-нататъшна ескалация".
Върховният представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел изрази увереност, че всички европейски държави ще заклеймят референдумите и няма да признаят "фалшифицираните резултати от тях". Борел ги определи като "чисто нарушение на международното право и хартата на ООН" и призова международната общност да не ги признава.


Санкциите


Предложените в сряда санкции са персонални и икономически, като Еврокомисията предвижда и търговски ограничения, които да намалят приходите на руската икономика.


Санкциите предвиждат разширяване на списъка от лица и фирми, чиито авоари в европейски банки ще бъдат забранени, а те няма да могат да влизат в ЕС. Към него ще бъдат добавени окупационните власти в Донбас, Херсон, Запорожие и изборната администрация, организирала "референдумите", висши военни от руското Министерство на отбраната, доставчици на оръжие и ангажирани с провеждането на мобилизацията, обявена от президента Путин на 21 септември, както и публични фигури, разпространяващи дезинформация за войната.


Посланикът на Полша в ЕС е цитиран от Ройтерс да казва, че предложените индивидуални санкции ще включват патриарх Кирил, глава на Руската православна църква и близък съюзник на Кремъл, след като предишният опит за поставянето му в черния списък в ЕС беше блокиран от Унгария.


За първи път сред санкционираните ще са и чужди граждани, които заобикалят европейските санкции. Такива ке са например лицата, които купуват стоки в ЕС, изнасят ги в трети страни, а от там в Русия, поясни Фон дер Лайен.


Кремъл въведе специална система за т. нар. "паралелен внос", чрез която си набавя западни стоки, въпреки че производителите им напуснаха руския пазар, включително автомобили, храни, техника и други.


Русия не може без западни стоки, ще ги купува през "приятелски държави"
Русия не може без западни стоки, ще ги купува през "приятелски държави"

До момента над 1300 руски граждани са в забранителния списък на ЕС заради войната в Украйна.


Еврокомисията предлага да бъде забранен вносът на руски стоки в ЕС на стойност 7 млрд. евро, както и да се разшири списъка на стоки, които не могат да се изнасят в Русия. Последните са основно свързани с технологиите като авиационни части, електронни компоненти и химически субстанции, които да затруднят модернизацията на руската икономика.


Фон дер Лайен съобщи, че иска от европейските държави съгласие да се забрани на европейски граждани да участват в бордовете и ръководствата на руски държавни компании, така че Москва да не може да се ползва от техните знания и опит. Съгласно предложението на европейските компании ще бъде забранено да предоставят повече услуги на Русия.


Брюксел предлага и правна база, която да направи възможно поставянето на ценови ограничения за покупката на руски суров петрол и продукти, чрез които да може да забранява на европейските компании да застраховат руските морски доставки до трети страни.


Еврокомисията предлага действието на санкциите да се разпростре, освен върху Крим и върху останалите украински територии, върху които Киев няма контрол, като окупираните територии в Донбас, Херсон и Запорожие.


За да влязат в сила санкциите, те трябва да получат единодушно одобрение от държавите, членуващи в ЕС. Еврокомисията вече проведе консултации с техните дипломатически представители в Брюксел през отминалия уикенд. Европейските лидери ще ги обсъдят на неформалната си среща в Прага на 6 и 7 октомври.


За седемте месеца от началото на войната в Украйна ЕС прие седем пакета от санкции срещу Русия, които освен индивидуални ограничения предвиждат и множество икономически и търговски забрани, включително вноса на руски въглища, злато, резервни части за самолети, износа на руско злато и на руски суров петрол.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK